A baroreflexhez kapcsolódó magas vérnyomás patkányokban

Magas vérnyomás: vannak, akik gyógyszereket szednek az ellenőrzés érdekében, míg mások elkötelezik magukat az alacsony sótartalmú diéták, testmozgás vagy jóga mellett a stressz csökkentése érdekében. A vérnyomás az elsődleges létfontosságú jel, mégis figyelemre méltó, hogy még mindig nem tudunk mindent róla.

“100 éve tanulmányozzuk a magas vérnyomást, és még mindig ugyanazok az elképzeléseink vannak” – mondja Daniel Beard, kardiovaszkuláris élettani professzora. A JCI Insight új cikkében Beard, Feng Gu, a molekuláris és az integratív fiziológia tanszékéről, és csapatuk egy újonnan megfigyelt jelenséget ír le arról, hogy bizonyos patkányokban hogyan lehet fenntartani a vérnyomást. Felfedezésük a merevített artériák és a magas vérnyomás, klinikailag hipertónia néven ismert kapcsolatának vizsgálatára vonatkozik. “Ami magas vérnyomás során bekövetkezik az az, hogy az artériák merevebbé válnak. De azt feltételezzük, hogy ez nem ok, hanem hatás” – magyarázza Beard. A merev artériák csökkent képességgel nyújtózkodnak a megnövekedett nyomás hatására. Ezt a nyújtást a baroreflex vezérli, amely a feszültség változásaira adott automatikus neurológiai válasz.

“A reflex célja a vérnyomás állandó szinten tartása” – mondja Beard. “Ha a nyomás csökkenni kezd, a pulzusszám és a szívműködés megnő, és ha túl magas lesz, akkor csökken.” A csapat hipotézise az volt, hogy az artériák merevedése idegi hibát okoz, csökkentve a baroreflex azon képességét, hogy észlelje az artériás nyújtást, és ennek megfelelően csökkenti a nyomást. Miközben ezt a hatást mérték patkányokon, megfigyelték, hogy a baroreflex hosszabb ideig, egyszerre akár 5-10 percig is be- és kikapcsolhatónak tűnt. A spontán hipertóniás patkányoknak úgy tűnt, hogy több idejük van a reflex kikapcsolására. Valójában Beard csapata képes volt megjósolni, hogy melyik patkányok lesznek magas vérnyomásban szenvedők a baroreflex viselkedés mintái miatt.

Vélemény, hozzászólás?