A baktériumok segíthetik a rákellenes immunválaszt

A rák immunterápiája váratlan irányból lendületet kaphat: a tumorsejtekben található baktériumoktól. A Nature-ben megjelent új tanulmányban a Weizmann Tudományos Intézet kutatói és munkatársaik felfedezték, hogy az immunrendszer „látja” ezeket a baktériumokat, és bebizonyították, hogy felhasználhatók immunreakció kiváltására a daganat ellen.

A tanulmány segíthet tisztázni az immunterápia és a bél mikrobiom közötti kapcsolatot, megmagyarázva a korábbi kutatások eredményeit, miszerint a mikrobiom befolyásolja az immunterápia sikerét. Az elmúlt évtized mintegy immunterápiás kezelése drámai módon javította bizonyos rákok, különösen a rosszindulatú melanoma felépülésének arányát; de melanomában még mindig csak az esetek mintegy 40% -ában működnek. Prof. Yardena Samuels, a Weizmann Molekuláris Sejtbiológiai Osztálya molekuláris „jelzőtáblákat” – fehérjefragmenseket vagy peptideket vizsgál a sejtfelszínen – amelyek idegenként jelölik a rákos sejteket, és ezért potenciális hozzáadott célpontként szolgálhatnak az immunterápia szempontjából. Az új tanulmányban kollégáival kiterjesztették új rákjelző tábláik felkutatását azokra a baktériumokra, amelyekről ismert, hogy kolonizálják a tumorokat.

Dr. Ravid Straussman tanszéki kolléga által kifejlesztett módszerek alkalmazásával, aki az elsők között tárta fel a rákos sejtekben található baktériumok „vendégeinek” jellegét, Samuels és csapata, Dr. Shelly Kalaora és Adi Nagler vezetésével (közös társ-első szerzők), kilenc betegből származó 17 metasztatikus melanoma tumor szövetmintáit elemezték. Megállapították ezen tumorok bakteriális genomprofiljait, majd HLA-peptidomikának nevezett megközelítést alkalmaztak az immunrendszer által felismerhető tumor peptidek azonosítására.

Vélemény, hozzászólás?