Sokan sokféleképpen szeretik elkészíteni a halas ételeket. Van, aki sütve szereti a legjobban, van aki viszont a különféle halászlevekre esküszik. A legfontosabb azonban az, hogy rendszeresen fogyasszunk halat. Sajnos Magyarországon az 1 főre jutó halfogyasztás az egyik legalacsonyabb egész Európában.
Pedig a halhús rendkívül egészséges, ezért a fogyasztása mindenki számára ajánlható. Nagy mértékben tartalmaz omega 3 zsírsavakat, melyek nélkülözhetetlenek egészségünk megőrzése szempontjából. Meggátolják az erekben a vérrög képződését és optimalizáló hatással bírnak a vérnyomásra. Vitaminban is igen gazdag, sok benne az A és D vitamin, de nagyobb mennyiségben található benne a B1 és B2 vitaminok is. Vannak zsírosabb halak, ezek jellemzően édesvízi halak, mint a ponty vagy a harcsa. A szárazabb általában tengeri halak, mint a hekk és a tőkehal jellemzően egészségesebbek.
Elkészítésekor ügyeljünk arra, hogy a halhús a magas víztartalom miatt könnyen romlik, ezért gyorsan el kell készíteni, a kifogott halat pedig minél előbb le kell fagyasztani. Az interneten sokféle halas receptek közül válogathatunk. Magyarországon az egyik legnépszerűbb halétel a Tiszai halászlé, mely igazán ízletes és minden család asztalára ajánlható főételnek. Nagy kultusza van a Balatonon a sült hekknek, mely a magyarok kedvenc tengeri hala lett az elmúlt években. Kedvelt még a harcsapaprikás, melyet szintén könnyű elkészíteni és még a gyerekek is rajonganak érte. Hetente legalább egyszer fogyasszunk halat, hisz köztudottan jót tesz az egészségünknek.