5 frissítő májusi ital receptje (alkoholos és alkoholmentes)

A melegebb napokon már jól esnek a frissítő, szezonális italok, legyen szó piknikezésről, kerti partyról vagy csak egy nyugalmas délutánról a teraszon. Íme egy összeállítás 5 különleges májusi italról – alkoholos és alkoholmentes változatban, természetes hozzávalókkal, szezonális gyümölcsökkel és gyógynövényekkel:

1. 🍓 Epres-bazsalikomos limonádé (alkoholmentes)

Hozzávalók:

  • 2 marék friss eper

  • 1 citrom leve és héja

  • 5-6 friss bazsalikomlevél

  • 1–2 ek méz vagy nádcukor

  • 750 ml szódavíz

Elkészítés:

  1. Az epret pépesítsd vagy turmixold.

  2. Add hozzá a citromlevet, mézet, tépkedett bazsalikomot.

  3. Öntsd fel szódavízzel, keverd össze, és jéggel tálald.

Extra tipp: Egy löttyintés prosecco-val alkoholos frissítőt is kapsz!

2. 🍹 Rebarbarás gin-tonik

Hozzávalók (1 adag):

  • 40 ml gin

  • 80 ml tonik

  • 30 ml házi rebarbaraszirup

  • Citromkarika, jég

Házi rebarbaraszirup receptje:

  • 2 szál rebarbara

  • 2 ek cukor

  • 1 dl víz

Főzd 10 percig, majd szűrd le és hűtsd le.

Alkoholmentes változat:
Cseréld le a gint bodzaszörpre, és használd a szirupot szódával.

3. 🌸 Bodzás-citromos jeges tea (alkoholmentes)

Hozzávalók:

  • 2 filter zöld vagy fehér tea

  • 1 marék friss bodzavirág

  • 1 citrom leve

  • 2 ek méz

  • 1 liter víz

Elkészítés:

  1. A teát és a bodzavirágot 10 percig áztasd meleg vízben.

  2. Szűrd le, ízesítsd citrommal és mézzel, majd hűtsd le.

  3. Jégkockával és friss mentalevéllel tálald.

4. 🥒 Uborkás-mentás spritz (alkoholos/mentes opcióval)

Alapverzió (alkoholos):

  • 30 ml fehér vermut vagy száraz bor

  • 100 ml szódavíz

  • Uborkaszeletek, menta, citromkarika

  • Jég

Mocktail verzió:

  • Ugyanaz az ízesítés, de alkohol helyett használj hideg zöld teát vagy uborkalét!

Elkészítés:
Keverd össze egy nagy borospohárban, szívószállal vagy uborkaspirállal díszítsd!

5. 🍷 Epres-bodzás sangria (alkoholos)

Hozzávalók:

  • 1 üveg könnyű rozébor

  • 1 marék friss eper, felszeletelve

  • 1–2 bodzavirág

  • 1 narancs karikázva

  • 1 ek bodzaszörp

  • 250 ml szóda vagy pezsgő

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket és bodzát tedd egy nagy kancsóba.

  2. Öntsd rá a bort, majd a szódát/pezsgőt.

  3. Hűtsd be 1–2 órára, hogy összeérjenek az ízek.

Alkoholmentes változat:
Használj szőlőlevet vagy gyümölcsteát alapnak, bodzaszörppel keverve.

🌿 + Tipp: Jégkockák virágokkal vagy gyógynövényekkel

Fagyassz le mentát, epret, ibolyát vagy levendulát jégkockába – nem csak szép, de illatos és ízes is!