A melegebb napokon már jól esnek a frissítő, szezonális italok, legyen szó piknikezésről, kerti partyról vagy csak egy nyugalmas délutánról a teraszon. Íme egy összeállítás 5 különleges májusi italról – alkoholos és alkoholmentes változatban, természetes hozzávalókkal, szezonális gyümölcsökkel és gyógynövényekkel:
1. 🍓 Epres-bazsalikomos limonádé (alkoholmentes)
Hozzávalók:
-
2 marék friss eper
-
1 citrom leve és héja
-
5-6 friss bazsalikomlevél
-
1–2 ek méz vagy nádcukor
-
750 ml szódavíz
Elkészítés:
-
Az epret pépesítsd vagy turmixold.
-
Add hozzá a citromlevet, mézet, tépkedett bazsalikomot.
-
Öntsd fel szódavízzel, keverd össze, és jéggel tálald.
Extra tipp: Egy löttyintés prosecco-val alkoholos frissítőt is kapsz!
2. 🍹 Rebarbarás gin-tonik
Hozzávalók (1 adag):
-
40 ml gin
-
80 ml tonik
-
30 ml házi rebarbaraszirup
-
Citromkarika, jég
Házi rebarbaraszirup receptje:
-
2 szál rebarbara
-
2 ek cukor
-
1 dl víz
Főzd 10 percig, majd szűrd le és hűtsd le.
Alkoholmentes változat:
Cseréld le a gint bodzaszörpre, és használd a szirupot szódával.
3. 🌸 Bodzás-citromos jeges tea (alkoholmentes)
Hozzávalók:
-
2 filter zöld vagy fehér tea
-
1 marék friss bodzavirág
-
1 citrom leve
-
2 ek méz
-
1 liter víz
Elkészítés:
-
A teát és a bodzavirágot 10 percig áztasd meleg vízben.
-
Szűrd le, ízesítsd citrommal és mézzel, majd hűtsd le.
-
Jégkockával és friss mentalevéllel tálald.
4. 🥒 Uborkás-mentás spritz (alkoholos/mentes opcióval)
Alapverzió (alkoholos):
-
30 ml fehér vermut vagy száraz bor
-
100 ml szódavíz
-
Uborkaszeletek, menta, citromkarika
-
Jég
Mocktail verzió:
-
Ugyanaz az ízesítés, de alkohol helyett használj hideg zöld teát vagy uborkalét!
Elkészítés:
Keverd össze egy nagy borospohárban, szívószállal vagy uborkaspirállal díszítsd!
5. 🍷 Epres-bodzás sangria (alkoholos)
Hozzávalók:
-
1 üveg könnyű rozébor
-
1 marék friss eper, felszeletelve
-
1–2 bodzavirág
-
1 narancs karikázva
-
1 ek bodzaszörp
-
250 ml szóda vagy pezsgő
Elkészítés:
-
A gyümölcsöket és bodzát tedd egy nagy kancsóba.
-
Öntsd rá a bort, majd a szódát/pezsgőt.
-
Hűtsd be 1–2 órára, hogy összeérjenek az ízek.
Alkoholmentes változat:
Használj szőlőlevet vagy gyümölcsteát alapnak, bodzaszörppel keverve.
🌿 + Tipp: Jégkockák virágokkal vagy gyógynövényekkel
Fagyassz le mentát, epret, ibolyát vagy levendulát jégkockába – nem csak szép, de illatos és ízes is!