Tv és mobil helyett könyvet a gyerek kezébe!

Nincs könnyű feladata a szülőknek, ha meg akarják szerettetni gyermekeikkel az olvasást. A színes tv képernyő vonzereje sokkal jobban vonzza a lurkókat, mint a könyvek, ugyanakkor a feladat nem lehetetlen.

Az okos felületek előtt a gyereknek semmiféle erőfeszítésre nincs szüksége, hiszen egy készen kapott képet kap, így nem kell megerőltetnie fantáziáját, képzelőerejét. Az olvasásnak rengeteg előnye van, többek közt növeli a szókincset, valamint javítja a képzelőerőt. Ha szeretnénk, hogy a gyerek szívesen olvasson, akkor érdemes minél korábban könyvet adni a kezébe. Már a babáknak is készítenek apró, puha könyveket. Minél előbb kerül könyv a gyermek kezébe, annál nagyobb esély van rá, hogy megszereti. A szülő számos dologban példát mutat a gyermek számára, az olvasás is lehet ilyen. Ha a szülő szívesen vesz könyvet a kezébe, akkor a gyerek is szórakoztató folyamatnak látja az olvasást. Persze meg kell találni a számára tökéletes témájú könyveket és az érdeklődési kört figyelembe véve választani. Kiskorban érdemes közös olvasást beiktatni. Az ilyen alkalmak növelik a szülő-gyermek összetartozás érzést is.

Az olvasás akár játékba is áthajolhat, különösen akkor, ha a gyermek és a szülő eljátsszák a felolvasott történetet. Ez a tevékenység segít megkedvelni az olvasást, ráadásul az értő olvasást, a koncentrációt és a fantáziát is fejleszti. Tény, hogy vannak gyerekek, akiket mintha odaszögeltek volna a TV képernyő elé. Számukra jobb, ha minél később szembesülnek azzal, hogy mi az az okostelefon vagy rajzfilm. Ha a későbbiekben teljesen ráfügg a képernyőre, akkor érdemes egy időkeretet meghatározni számára. A fennmaradó időben pedig lesz ideje, hogy hasznosabb tevékenységgel töltse el az időt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*