Mitől fájhat a könyökünk edzés közben?

Amennyiben valami rendszeresen edz, az megbizonyosodhat róla, hogy a könyök az egyik olyan testrész, amely a legnagyobb terhelésnek van kitéve. Ám azt is el kell mondanunk róla, hogy igen sérülékeny, így nem árt fokozott figyelmet fordítani rá.

Amennyiben kemény fizikai tevékenységet végzünk, vagy megterhelésnek tesszük ki a könyökünket, akkor könnyen előfordulhat, hogy a felkar külső és alsó része begyullad, amely komoly fájdalmakkal járhat együtt. A jelenség nem kifejezetten a teniszkönyök alkalmával jelentkezhet, melyet régebben azért neveztek el így, ugyanis főként a teniszezőket érintette ez a probléma. Ám tudni kell, hogy ez a betegség bárminél előállhat. Sőt olyan is előfordulhat, hogy nagyobb fizikai terhelés nélkül is előállhat, akkor ha valaki erős gyakran ismétlődő mozdulatokat végezz. Különösen akkor érinthet bennünket ez a jelenség, ha a feszítőizomzatot fokozottan vesszük igénybe. Amennyiben valami súlyemelést választja, mint edzésformát, akkor arra az eshetőségre több lehetőséget is ismertetünk, hogy kíméljük a könyökünket.

Az első és igen jó alternatíva az úgynevezett Scott pad, amelynek a lényege, hogy a hónunk alá kell helyezni egy alsó támaszt miközben elvégezzük az ismétlődő gyakorlatokat. Az eredeti Scott pad először teljesen függőleges volt, de ma már megdöntött változatokat javallják. Amennyiben ezt a padot vesszük segítségül, akkor a könyökünkre háruló jelentős terheléstől mentesít bennünket. Ám, ha ennek ellenére is fennáll a probléma, akkor már lehetőségek van is léteznek. Vagyis jó megoldásnak bizonyul, hogy az egyenes rúd használta helyett inkább a francia rudat részesítjük előnyben. Melynek használta közben szintén kevesebb terhelés kerül a könyökre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*