Miben van protein?

A fehérje tulajdonképpen egy olyan anyag, ami az izmokat építő aminosavakból áll. Ha fehérjét tartalmazó ételeket, étrendkiegészítőket viszünk be a szervezetünkbe, akkor az izmainknak adunk tápanyagot, melynek segítségével erősödnek, regenerálódnak.

A protein vagy másnéven fehérje nélkülözhetetlen a száraz izomtömeg fenntartásához és az izmok növekedéséhez. Számos olyan étel van, amelyek kiváló proteinforrások, mint például a szója. A vegetáriánusok számára ez a legjobb fehérjeforrás és annak ellenére, hogy lassú a felszívódása, a szervezet jól használja  fel. A lassú felszívódású fehérjékről tudni kell, hogy általában az étkezések között, valamint lefekvés előtt fejtik ki a hatásukat. Több kutatás is igazolta, hogy a szója segítheti az izomtömeg növelését és a sportteljesítmény fokozását, miközben csökken a test zsírtartalma. A marhahús szintén egy nagyon jó proteinforrás és ugyancsak lassú felszívódású. Laktózt nem tartalmaz, így elkerülhető a puffadás. Nem ajánlott reggel, vagy edzés után fogyasztani, ugyanis ilyenkor a testnek, szervezetnek gyors felszívódású fehérjére van szüksége.

A tejben szintén találunk proteint, ami gyorsan felszívódik. A tojásfehérje volt régebb a legfontosabb fehérjeforrás. Többféle kutatást is végeztek és kiderült, hogy nem ez számít a legmagasabb szintű fehérjeforrásnak, ugyanis a tejsavó fehérje áll a lista élén. A tojásfehérje mindenképp ajánlott edzés után, mert elősegíti az izomregenerációt és növeli az izomtömeget is. Ez amiatt van, mert a tojásfehérje egy majdnem teljesen tiszta fehérje, emiatt pedig sok proteinpor is tartalmaz tojásfehérjét. Akárcsak minden más fehérje, úgy ez is jelentősen segít abban, hogy immunrendszerünk erős és ellenálló maradhasson. Ne feledjük tehát, hogy mennyire fontos a protein jelenléte a szervezetünkben, főleg akkor ha rendszeresen edzünk, sportolunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*