Mi okozhat gyomorfájdalmat a légzés során?

A légzési fájdalomnak számos lehetséges oka lehet, például sérv, pleurisis vagy savas reflux. A légzés közbeni fájdalom orvosi vészhelyzetet is jelent. Amikor egy személy lélegzik, a membrán meghúzódik és ellazul, amikor a levegő a tüdőbe lép és onnan kilép. A membrán egy nagy, vékony izom a mellkas alján. A gyomornak a membrán alatti pozíciója miatt a légzés fájdalma úgy érződik, mintha a gyomorban lenne, amikor valójában a membránból vagy más közeli mellkasi izmokból és szövetekből származik.

Mint minden izom esetében, a membrán is bármikor megsérülhet. Az orvosok számára nehéz lehet a membrán sérüléseinek diagnosztizálása, mert gyakran előfordulnak a has és a mellkas egyéb jelentős sérülései mellett. Az is előfordulhat, hogy egy személy nem tapasztal tüneteket hetekig a sérülés bekövetkezése után is. A membránnak folyamatosan kell mozognia, hogy támogassa a légzést, így nem lehetséges, hogy a sérülés egyedül nyugalmi állapotban helyreálljon. A membrán sérülésekkel küzdő embereknek általában sebészeti beavatkozásra van szükségük a kár helyreállításához.

A sérv általában nem okoz tüneteket, de megkönnyítheti a gyomorsav áramlását az élelmiszercsőbe, ami gastrooesophagealis reflux betegséghez vezethet. A  betegség leggyakoribb tünetei a gyomorégés és a savas reflux, de légzési nehézségeket és fájdalmat is okozhat a mellkasban vagy a hasban. Azok a személyek, akiknek ilyen betegsége van de kevés a tünetük, nem igényelnek kezelést. A tünetekkel küzdő emberek számára a kezelés általában magában foglalja az életmód módosításokat és a gyomorsavat csökkentő gyógyszereket. Ha ezek a kezelések nem hatékonyak, az orvos javasolhatja a műtétet. A hormonális változások, mint például a progeszteronszint emelkedése, terhességkor, mélyebb légzéshez is vezethetnek. Ez a két változás légszomjat, fájdalmat vagy kényelmetlenséget okozhat a mellkasban vagy a hasban egyes nőknél, különösen a harmadik trimeszterben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*