Hogyan óvjuk a szemünket a napsütéstől?

Mindenki nagy örömére lassan, de biztosan megérkezik a jó idő. Viszont a jó idő és a nap meleg, illetve vakító sugaraira is fel kell, hogy készítsük a szervezetünket, ugyanis egy óvatlan pillanat is elég ahhoz, hogy máris pórul járjunk.

A hosszú tél után a testünknek, bőrünknek is szokni kell a hirtelen jött jó időt. Ugyanis, ha nem figyelünk oda kellő képen, akkor könnyedén leéghet a bőrünk, vagy megsérülhet a szemünk. Mivel a nap akár komoly károsodást is okozhat a látásunkban. Amennyiben valaki rendszeresen közvetlen figyel a napba, annak valószínűleg, hogy a látásnak a romlására nagy mértékben kihatással lesz. Annak érdekében, hogy a Nappal összhangban tudjunk élni, meg kell tanulnunk a különféle óvintézkedéseket alkalmazni. Egy biztos, hogy soha nem lehet túl korán védekezni a nap ellen. A szakértők véleménye szerint életünk során bennünket érő UV sugárzás 80%-át 18 éves korunkig megkapjuk. Ezt arra is alapozzák, hogy a gyerekek szemei több UVA sugárzást továbbítanak a retina felé, mint azok a felnőttek felé, akik nem használnak napszemüveget.

Amennyiben a legjobb védelmet szeretnénk alkalmazni, akkor a napszemüvegek mellett meg kell még említeni a kalapokat, illetve különféle sapkák. Annak érdekében, hogy megtudjuk védeni a szemünket a különféle sugárzások ellen, nagyon fontos, hogy jó minőségű szemüveget viseljünk. A legveszélyesebb sugarak, melyek a Napból érkező ultraibolya A, illetve B. Ezek a sugarak lehetnek felelősek a különféle hályog, a makula degeneráció, illetve a bőrrák kialakulásért is. Viszont a kék fényről sem szabad megfeledkeznünk, amely hasonlóan nagy erejű látható fény  és szintén kiválthatja ezeket a reakciókat. Illetve fontos elmondani, hogy a legújabb kutatások szerint a kék fény, még az UV sugaraknál is mélyebbre hatol a bőrben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*