Felsőoktatási szakképzés – Mi mindent érdemes tudni róla?

Általában, ha a diáknak nincs elegendő pontja az egyetemre való bekerülésre vagy eleve nem akar egyetemre menni, azonban szakmát szeretne tanulni, akkor a felsőoktatási szakképzés jó döntés lehet.

Szakképzés tekintetében a felsőoktatási szakképzések meglehetősen népszerűek. A szakképzés két éves és nem jár érte diploma, azonban az elvégzést igazoló oklevél igen. A felsőoktatási szakképzésekre pontok alapján lehet bejutni, azonban alacsonyabb a ponthatár ezeken a szakokon, mint az alap- és osztatlan szakokon. A felsőoktatási szakképzés abban az esetben is jó döntés, ha a diák később szeretne egyetemre menni, mivel a felsőoktatási szakképzés záróvizsgájáért pluszpontok járnak, azonban azt is meg kell említenünk, hogy kizárólag abban az esetben, ha a szakiránynak megfelelően tanulnak tovább. Egyre gyakoribb, hogy a diákok inkább a szakmák mellett teszik le a voksukat. Ennek több oka is van. Például, hogy hamarosan csak emelt érettségivel és nyelvvizsgával lehet bejutni az egyetemre. Ugyanakkor egyre többet hallani, hogy egy jó szakma felér egy diplomával.

Sokszor nagy dilemma, hogy mégis melyiket érdemes választani. Azt érdemes leszögezni, hogy a felsőoktatási szakképzés egyáltalán nem rossz döntés, sőt, némelyik egyetemi diplománál jobb döntés is lehet. Sokan tették le a voksukat a szakma tanulás mellett. A szakma további előnye, hogy rövidebb a képzési idő és gyakran sokkal inkább gyakorlat orientált, mint például egy egyetemi oktatás. Az is vonzó lehet a fiatalok számára, hogy az első szakmáért 23 éves kor alatt nem kell fizetni, mivel az teljesen ingyenes. Így hamar juthatnak értékes szakmához, amivel gyorsan kiléphetnek a munka világába és hamar saját keresetük lehet.

FVSZ elnöke: Zsuffa Ákos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*