Az észrevétlen szívinfarktus

Mindenki tisztában van vele, ha szívinfarktusa van, ugye? A bal karját fájdalom önti el, azonnal összeesik, és már viszik is a kórházba. Ez viszont egyáltalán nincs kőbe vésve. A szívinfarktusok például teljesen másképp néznek ki a nőknél. Míg igaz, hogy sok nő mellkasi és karfájdalmat tapasztal, teljesen lehetséges, hogy a szívinfarktus ilyen tünetek nélkül jelentkezzen, állítja Jennifer Haythe, egy kardiológus és a Columbia Egyetem női szív- és érrendszeri központjának igazgatója.

Egyéb, rosszindulatú szívinfarktus-tünetek, amelyeket tudnunk kell, az állkapocs fájdalom, légszomj, szélsőséges fáradtság, szédülés, hátfájás, hányinger, meleghullámok, emésztési zavarok, és a szorongás is.. A szívbetegség az Egyesült Államokban az első számú gyilkos a nőknél (férfiaknál is!), és az American Heart Association szerint minden harmadik nő haláláért a szívinfarktus a felelős. Sajnos viszont “túl sok nő nem veszi észre, hogy a szívbetegség az egészségük legnagyobb kockázata,” mondja Dr. Haythe. “A nőknek még inkább képzettnek kell lenniük, mert valószínűbb, hogy atipikus tüneteik lesznek a jövőben.”

Ha ez nem lenne elég bonyolult, minden egyes személy különböző tüneteket tapasztalhat. Van, akinek három szívinfarktusa volt három nap alatt. Egy kutatás egyik alanya az  első szívrohamot 2014. április 10-én, a második április 11-én, a harmadikat pedig a 12. napon tapasztalta, csak néhány órával a kórházból való kiszabadulás után. A dolog annyira súlyos volt, hogy pár percig halottnak tartották, és csoda, hogy az orvosok vissza tudták hozni. “Visszatekintve rájöttem, hogy 2013 novembere óta szívbetegségem van, amit a bal karom zsibbadása és a nyakam merevsége jelzett. A tényleges szívinfarktusom során a mellkasom úgy érezte, mintha valami elakadt volna benne.” -állította a kutatás alanya.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*