Az elterjedt vérnyomás gyógyszer növelheti a szív leállásának kockázatát

Az előzetes tanulmány azt a következtetést vonja le, hogy egy olyan gyógyszer, amelyet az orvosok általában az angina és a vérnyomás kezelésére írnak elő, növelhetik a hirtelen szívleállás kockázatát. Egy közelmúltbeli tanulmány a szívleállás kockázati tényezőit vizsgálta. A szívleállás akkor következik be, amikor a szív leállítja a vér áramlását a test körül. Ha egy személy nem kap azonnali kezelést, a szívlegállás perceken belül halálos lehet.

Az American Heart Association (AHA) szerint az Egyesült Államokban évente 475 000 ember hal meg szívleállás miatt. Ez több életet követel meg, mint a vastagbélrák, az emlőrák, a prosztatarák, a tüdőgyulladás, az influenza, a jármű balesetek, a lőfegyverek, a HIV és a háztartási tüzek. Az AHA a szívleállást „az Egyesült Államokban a leghalálosabb egészségügyi problémák egyikének” nevezi. Tehát, mivel a szívleállás komoly és gyakori, a kockázati tényezők megértése elengedhetetlen. Az ESCAPE-NET adatait használó közelmúltban végzett vizsgálat azt próbálta meg feltárni, hogy egy ismert gyógyszercsoport szerepet játszhat-e a szívleállásban. Az orvosok a magas vérnyomás és az angina kezelésére dihidropiridineket használnak, amit a mellkasi fájdalom ellen szoktak felírni. A projekt két dihidropiridinre összpontosított: nifedipinre és amlodipinre.

A tudósok hozzáférést kaptak a holland Amszterdam Resuscitation Studies nyilvántartás és a Dán Szív Letartóztatási Nyilvántartás adataihoz, mindkettő része az ESCAPE-NET-nek. A kutatók az Európai Szívritmus Szövetség éves kongresszusában, Lisszabonban, Portugáliában bemutatták elért eredményeiket. Összességében több mint 10000 embert adatai vizsgálták, akik dihidropiridineket szedtek. Elemzésük azt mutatta, hogy a nagy dózisú nifedipint szedő betegeknél szignifikánsan nagyobb a valószínűsége, hogy kórházon kívüli szívleállás áll fenn, mint azoknál, akik nem szedtek dihidropiridint vagy amlodipint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*