Az agysejtek változásának és az egerek fejlődésének feltérképezésére szolgáló módszer

A Penn State kutatói új módszert fejlesztettek ki az agy fejlődésének legfontosabb pillanatainak tanulmányozására. Yongsoo Kim, a Penn State Orvostudományi Főiskola ideg- és magatartástudományi adjunktusának módszerét alkalmazták annak megértésére, hogy az oxitocin receptor expressziója hogyan változik az autizmus spektrum rendellenesség a normálisan fejlődő egerekben.

A módszer lehetővé teszi a tudósok számára, hogy térképeket készítsenek a fejlődő egér agyából, amelyek megmutathatják, hogy bizonyos sejttípusok mekkora része van jelen a különböző régiókban – és ez kritikus első lépés az agy idegrendszeri rendellenességeinek tanulmányozásához. “A kulcsfontosságú idegi kapcsolatok kialakulnak a korai fejlődés során” – mondta Kim. “Ezt a leképezési módszert alkalmazhatjuk a különböző agytípusok változásainak tanulmányozására  egér agyának kifejlesztésében, hogy megértsük a sejtszintű agyi fejlődés rendellenességeit.”

Kim és kollégái térképeket készítettek, hogy megértsék, hogyan hasznosítja az agy az oxitocint, az agy által termelt neurotranszmittert a korai fejlődés során. A korábbi kutatások kimutatták, hogy az oxitocin szerepet játszik a társadalmi viselkedés szabályozásában, de kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy az agy ideghálózatán keresztül az oxitocin hatását közvetítő receptorok hogyan jelennek meg az agy különböző részein a fejlődés során. “Ezek a képek alapvető referenciapontként szolgálnak az OTR expressziójának összehasonlításához az agyi rendellenességek különböző egérmodelleiben” – mondta Kim. ” Tanulmányozni tudtuk az OTR expresszióját az autizmus esetében és ezekre az eredményekre építhetünk a különféle agytípusok funkcionális és anatómiai változásainak további tanulmányozására, valamint arra, hogy a genetikai és környezeti tényezők hogyan befolyásolhatják az agy fejlődését a korai gyermekkorban.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*