A narkolepszia autoimmun állapot

Korábbi kutatások szerint a narkolepszia lehet akár autoimmun állapot is. A Nature Communications újságban megjelent új dokumentum további bizonyítékot mutat be arra, hogy ez a helyzet hogy állhat fenn. A narkolepszia magában foglalja az alvási rohamokat, amelyek zavarhatják a napi tevékenységeket. A narkolepszia egy krónikus neurológiai állapot, amely befolyásolja az ember alvás-ébresztő ciklusát.

Az állapot miatt a nap folyamán túlságosan fáradtnak érezheti magát. Ez azt is okozhatja, hogy hirtelen „alvási rohamokat” tapasztal, amelyek során az alvás utáni túlnyomó vágy zavarhatja a napi tevékenységeket. A Nemzeti Idegbetegségek és Stroke Intézet szerint az Egyesült Államokban 135 000- 200 000 ember él narkolepsziával. Ezek közül néhányan kataplexiát is tapasztalnak – vagyis „hirtelen izomtónus-veszteséget”, amelyek általában olyan erős érzelmek, amelyek a nevetés vagy meglepetés hatására jelentkeznek. A kutatók két alkategóriába osztották a narkolepsziát: az 1. típus, amely gyakrabban fordul elő, és kataplexiát is magába foglal, és a 2. típus, ahol az embereknek nincs kataplexiája.

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a CD4T-nek nevezett immunsejtek egy csoportja autoreaktív a narkolepsziával. Ez azt jelenti, hogy a test saját hypocretin-termelő neuronjait úgy látják, mintha “idegen” baktériumok vagy vírusok lennének, és megtámadják őket. Most, az új kutatások hozzáteszik, hogy a narkolepszia autoimmun állapot. Egy dániai kutatócsoport felfedezte, hogy a CD8 T-sejtek szintén autoreaktívak a narkolepsziában. “Autoreakktív citotoxikus CD8 T sejteket találtunk a narkolepsziás betegek vérében” – jelentette ki Rahbek Kornum. “Ez azt jelenti, hogy a sejtek felismerik a hipokretint termelő neuronokat, amelyek szabályozzák az ember ébrenléti állapotát.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*