A leggyakoribb élősködők, melyek megtalálhatóak az emberi testen

Sokan nem is vagyunk tisztában azzal, hogy nap, mint nap mennyi parazita fertőzi meg a testünket. Ugyanis ezek legtöbbször észrevehetetlenek, így nem is tudjuk, hogy magunkon hordozzuk őket.

Manapság már sokkal ritkábban találkozhatunk velük, viszont még fel-fel bukkan a fejtetű. Amely a leggyakrabban a gyerek közösségeket érinti. A fejtetű a nevével ellentétben nem csak a hajon, de a bőrön is megtalálható. Bár különösebb betegségeket nem terjesztenek, a jelenlétük mégis elég kellemetlennek nevezhető. Ugyanis a fejtetvesség fejviszketéssel és erős vakaródzással járhat együtt. Szerencsére ma már igen sokféle kencét kaphatunk, melyekkel ezt a kellemetlenséget orvosolhatjuk. Ilyenek lehetnek krémek, speciális fésűk, melyeket hajmosás után kell használni, hogy a lehetséges serkéket eltávolítsuk. Gyakorinak nevezhető még az ótvar, amely valójában nem is egy féreg, sokkal inkább egy gombás fertőzés.

Amennyiben ilyen problémával kell szembe néznünk, akkor minden esetben kérjük ki a háziorvosunk, vagy a gyógyszerészünk tanácsát, hogy a milyen készítmények segítségével számolhatunk le vele. A horogféreg is igen gyakorinak mondható, amely egy óvatlan pillanat árán kerülhet be a szervezetünkbe. Elegendő csak, hogy ürülékkel szennyezett talajon sétálunk mezítláb és máris megfertőződhetünk. Amennyiben ezek a férgek a testünkbe jutnak, akkor az emésztőrendszerünket támadják meg, melynek következtében gyomorfájást, köhögést és zihálást is kiválthatnak. Ez a fajta fertőzés többnyire magától elmúlik nem igényel különösebb kezelést. A szőrtüszőatka is egy olyan élőlény, amely nagyon jól érzi magát az emberi testen, és főként idősebb korban jellemző. A kor előre haladtával akár már néhány ezer is lehet belőlük az arcunkon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*