A gyümölcs fogyasztása terhesség alatt javítja a csecsemők tudását?

Lehet, hogy hallottál egy 2016-os tanulmányról, amely a csecsemők kognitív fejlesztését kapcsolja össze azzal, hogy a terhesség alatt több gyümölcsöt fogyasztanak. De milyen erős ez a kapcsolat?

Ez az a kérdés, amelyet az Alberta Egyetem tudósai feltettek, amikor egy új tanulmány során megvizsgálták az eredményeket. “Kutatásaink nyomon követték az eredeti CHILD Cohort tanulmány eredményeit, amelyek megállapították, hogy a terhes anyák gyümölcsfogyasztása a születés után egy évig befolyásolja a csecsemők megismerésének mértékét” – mondta Claire Scavuzzo, a tanulmány társvezetője és posztdoktori kutató. A Természettudományi Kar Pszichológia Tanszéke “Bár a tanulmány eredményei izgalmasak voltak, nem tudták megállapítani, hogy a gyümölcsfogyasztás más tényezők helyett javította-e a csecsemő kognícióját”. “Eredményeink megismételték az emberekben és a gyümölcslegyekben leírt eredményeket. Kontrollált és izolált módon meg tudtuk erősíteni a prenatális gyümölcs expozíciónak az újszülöttek kognitív fejlődésében játszott szerepét” – magyarázta Scavuzzo. “Ezt különösen értékes információnak tekintjük a várandós anyák számára, mivel ez nem gyógyszerészeti, étrendi beavatkozást kínál a csecsemő agyának fejlődéséhez.”

Az eredmények azt mutatják, hogy az anyák csecsemőállat-modelljei, amelyek étrendjét gyümölcslével kiegészítették, szignifikánsan jobban teljesítettek a memória tesztelésében – összhangban az előző tanulmánnyal. “Eredményeink azt mutatják, hogy jelentős kognitív előnyök származnak azoknak az anyáknak az utódjai számára, amelyek a terhesség alatt több gyümölcsöt fogyasztanak” – mondta Rachel Ward-Flanagan, társszerző és doktorandusz. “Az a gondolat, hogy a táplálkozás szintén befolyásolhatja a mentális egészséget és a megismerést, csak a közelmúltban vált vonzóvá” – mondta Ward-Flanagan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*