Tényleg káros a videojáték?

Akik az előző évezredben voltak gyerekek, bizonyára sokszor hallottak különböző intelmeket a szüleiktől a tévénézésre vonatkozóan. Ne üljünk közel, mert rontja a szemet – talán ez volt a leggyakrabban elhangzó mind közül, de persze azt is sokszor megkaptuk, hogy inkább menjünk ki a szabadba mozogni és ne a szobában meredjünk a képernyőre.

A médiafogyasztási szokások – és hát alapvetően a mindennapjaink is – nagyot változtak az elmúlt két évtizedben. Ma már a szabadidőnk tetemes részét valamilyen képernyő közelről nézése teszi ki, legyen az egy okostelefon, egy tablet, vagy maga a számítógép monitorja. Sokan ráadásul miután az egész napot így töltik – hisz a munkahelyükön is számítógéppel dolgoznak -, kikapcsolódásként is ezt csinálják. Sorozatot, vagy filmet néznek, illetve videojátékokkal játszanak. Ez utóbbi sokkal nagyobb mumus volt nagyon sokáig, hisz nem csak szülők, de egyes szakemberek is vallották, hogy a videojátékozás ártalmas tevékenység és jobb a lehető legminimálisabbra redukálni az ezzel töltött időt. Az igazság azonban az, hogy semmi baj nincs a játékkal, csupán az egészséges egyensúlyra kell odafigyelni.

A túlzásba vitt videojátékozás ugyanis tényleg rengeteg kárt tud okozni. Egyfelől egészségügyi problémák jelenhetnek meg, melyek közül a leggyakrabban előfordulók a szem romlása – hisz egy közeli fókuszpontot nézünk huzamos ideig, ráadásul játék közben ritkábban is pislogunk, ami szemszárazsághoz vezet -, de úgyszintén jellemzőek a különböző ízületi panaszok, melyeket okoz a mozgáshiány, illetve a csukló túlzott igénybevétele. A túlzásba vitt játék függőséghez vezethet, amely egyfelől pszichés zavart okoz, másrészt pedig szép lassan annyira kizár minden más elfoglaltságot, hogy a tanulás, illetve a munka rovására mehet, emellett pedig az arra hajlamos embereknél az elhízás – és ezzel együtt a keringési problémák – is valós rizikófaktort jelentenek. A legfontosabb tehát, hogy a helyén kezeljük a videojátékokat. Alkalmankénti kikapcsolódásra tökéletes, ám ügyeljünk rá, hogy ne essünk túlzásokba és mindenképpen sportoljunk és mozogjunk eleget mellette. Ha megtaláljuk az arany középutat, akkor a játékkal töltött óráknak semmilyen negatív hatása nem lesz ránk nézve.