Szívességet kérnél valakitől? Így csináld!

Extrovertáltnak lenni sok szempontból rendkívül előnyös, ám kétségtelenül az benne a legjobb, hogy az ember hatalmas ismeretséggel rendelkezik, és bármilyen problémája is akad, biztos, hogy van egy olyan szám a telefonjában, akit ha felhív, akkor már meg is van a segítsége.

Talán meglepő, de még a nyitott, szociális személyiséggel megáldott emberek között is rengetegen vannak, akik nem szeretnek szívességeket kérni másoktól. Talán nem is igényel különösebb magyarázatot, hogy miért van ez, hisz amikor mégis rászánjuk magunkat, abban általában mindig van egy kis kínos felhang, hisz kiszolgáltatottak vagyunk a másik fél számára, elsősorban azért, mert a pakliban mindig benne van az elutasítás. Ám ez csak gyakorlat és hozzáállás kérdése, hisz amint megértjük, hogy ez csak egy kérés egy másik ember felé, és a visszautasításban nincs semmi rossz – azaz két ember kapcsolatán egy elutasítás nem kell, hogy bármit is változtasson -, onnantól kezdve már sokkal könnyebben rászánjuk magunkat, ha segítségre van szükségünk, hogy merjünk is kérni.

Hogy ez tényleg egyik fél számára se okozzon kellemetlenségeket, ahhoz csak pár dolgot kell tiszteletben tartanunk. Az egyik – teljesen nyilvánvaló módon – az, hogy egy kérés az mindig csak kérés legyen, soha ne utasítás, zsarolás, vagy érzelmi játszma alapja. Azaz ne kezdjünk körmönfont történetekbe, panaszkodásba, és véletlenül se éreztessük az érintettel azt, hogy hatalmas pácban leszünk, ha esetleg nemet mond, ezzel ugyanis terhet rakunk rá, ami nagyon nem fair dolog. Legyünk lényegre törőek, udvariasak, és semmiképp se erőltessük bele a megkérdezettet semmibe. Legalább ugyanilyen fontos azonban az is, hogy miként ejtjük meg ezt a beszélgetést. Noha a mai világban kézenfekvő, hogy telefonon, vagy szöveges üzenet formájában essünk túl a dolgon – már csak azért is, mert egy esetleges visszautasítás így jóval kevésbé kellemetlen -, ez nagyon nem illendő. Emiatt aztán mindig, minden esetben válasszuk a személyes beszélgetést, mert így illendő, ráadásul kutatások azt is kimutatták, hogy a siker esélye is jóval nagyobb ilyenkor.