Nagy a zaj otthonunkban? Így tehetünk ellene!

Az otthon mindenki számára a nyugalom és a béke szigete. Legalábbis annak kellene, hogy legyen, ám vannak olyan élethelyzetek, amikor ez sajnos nem igazán teljesül.

Ha pedig ez nincs, akkor oda a nyugodt kikapcsolódásnak és a kielégítő éjszakai pihenésnek, ami hosszú távon rengeteg – fizikai és szellemi – problémához vezethet. Ilyenkor érdemes gyorsan lépni és megelőzni azt, hogy az állandó feszültség, vagy kialvatlanság komoly gondokat okozhasson. Első lépésként meg kell határozni, hogy mi a zaj(ok) forrása és annak megfelelően megtenni a szükséges lépéseket. Egy minden este bulit tartó társaság költözött fölénk? Netalántán felújítja lakását a szomszéd? Vagy csak megnövekedett a forgalom az utcában és minden autó zaja hallatszik a hálóban? Esetleg a háztartási gépeink hangjai kergetnek minket az őrületbe?

Minden élethelyzetre létezik megoldás, és bár van, amelyik bonyolultabban kivitelezhető, de minél előbb megtesszük az első lépést, annál hamarabb térhet vissza az élet a normális kerékvágásba. Ha a zaj forrása a lakáson kívülre esik, akkor a kérdés csupán annyi, hogy ideiglenes problémáról van szó – ilyen például egy felújítás -, vagy állandó jellegű lesz a zaj. Ha az előbbi eset áll fenn, akkor a legegyszerűbb, ha gyakorolunk némi türelmet – hisz minden felújítás elkészül egyszer -, mellette pedig beszerzünk ez zajvédős fejhallgatót, vagy valamilyen fehér zaj generátort, ami elnyomja az idegesítő hangokat. Idővel pedig maga a zajforrás is megszűnik, és ezzel együtt a problémánk is. Ha állandó jellegű a probléma, akkor már nehezebb dolgunk van. Ilyenkor sajnos legtöbb esetben csak a zajszigetelés segíthet. Ez érinti a nyílászárókat, illetve extrémebb esetben a falakat is. Ez sajnos egy igen költséges beruházás, ám kétségkívül eredményes is. Ugyanakkor érdemes lehet megfontolni a költözést is egy nyugodtabb környékre, mert könnyen lehet, hogy anyagilag is jobban járunk így.