Mit tegyünk, ha agresszív a kutyánk?

Egy új kutya érkezése a családba mindig felemelő és boldog pillanat. Hosszú, felejthetetlen barátság veszi kezdetét, amiből mi, emberek, rengeteget tanulhatunk hűségről és szeretetről.

Ha kölyökkutyát veszünk magunkhoz, akkor annak a vérmérséklete, habitusa pontosan olyan lesz, amilyennek neveljük. Azonban amennyiben úgy döntünk, hogy menhelyről fogadunk örökbe egy idősebb egyedet – ami egyébként egy csodálatos dolog és gyakorlottabb eb tartóknak bátran ajánlható -, akkor lehet, hogy lesz feladatunk a kutya korábban berögzült szokásaival és temperamentumával. Ezek jelenthetnek kisebb-nagyobb kihívásokat, de a legtöbbel meg lehet küzdeni kellő türelemmel és szeretettel. Ám néha előfordul, hogy a kutya agresszívvé válik, és ez az idő múlásával a próbálkozásaink ellenére is csak fokozódik, ahelyett, hogy javulna.

A helyzet az, hogy ez bizony akkor is előfordulhat, ha kicsi korától kezdve mi neveltük, – azaz leginkább akkor, ha nem megfelelően neveltük -, nem csak akkor, ha felnőttként került hozzánk. A jó hír, hogy ezen lehet segíteni, bár házilag nem minden esetben egyszerű. Első lépésként érdemes kideríteni, hogy mi okozza ezt az agressziót, hisz a kiváltó okok különbözőek lehetnek. Tévedés ugyanis – bár sokan így gondolják – , hogy ezt a fajta viselkedést a gének okozzák. Tény, hogy vannak fajták, amelyekben nagyobb a védelmező ösztön, ám egyik eb sem születik agresszívnek, hanem a körülmények teszik azzá és legtöbbször valamilyen sok ideig folyamatosan fennálló behatás. Ez lehet akár egy veszélyérzet – mondjuk egy másik kutya miatt -, falkabeli problémák, de akár egy betegség is, amely szűnni nem akaró fájdalommal párosul. Amint megfejtettük, hogy mi is okozza a problémát, megkezdhetjük a korrekciós folyamatot. Kerülnünk kell a kényes szituációkat és jutalmazni, amikor az állat az elvárt módon viselkedik. Amennyiben a problémát az okozza, hogy a kutya nem fogadja el a helyét a falkában – azaz nem tekint minket vezérnek -, akkor nagyon kitartóan és sziklaszilárd módon kell kivívni a tiszteletét, ami nem a legegyszerűbb feladat. Előfordulhat, hogy nem is megy egyedül, ilyenkor nyugodtan vegyük igénybe szakember segítségét és vigyük a kutyát kutyaiskolába, ahol hozzáértő tanácsokkal hamar túllendülhetünk a nehéz időszakon.