Mely az első hazai térkép?

Az első hazai térkép, a Lázár deák térképeként ismert 1528-ból származó papírlap. A térkép világhírű, ez az első hazai, Magyarországot ábrázoló térkép. Történelem és földrajz könyvek általános tananyaga, ismerete az alapműveltség része.

A Magyarországot elsőként ábrázoló hazai térkép 1528-ból származik, szerzője egy bizonyos Lázár deák, aki a térkép felirata szerint Bakócz Tamás esztergomi érsek titkára volt.A térképet a bajorországi Igolstadtban nyomtatták ki. Első ránézésre nehéz rajta eligazodni, mert valószínűleg egy átdolgozási hiba miatt észak helyett északkeleti irányba van tájolva. Emiatt a Duna a megszokott nyugat-kelet, majd észak-dél irány helyett átlósan szeli át a lapot. A Tihanyi-félszigetet érdekes módon a térkép szigetként ábrázolja. A hegyek ábrázolása a tájolás miatt szintén eltér a megszokottól és nem is annyira részletes, mint a mai térképeken. A Balaton formája sem a valós formát tükrözi, méretében és alakjában is téves. Összességében azonban használható lehetett korában, sőt számos más, korabeli térképet is magasan felülmúl, nem csupán részletességével, de mai szemmel nézve különleges szépségével is.

A térképet jobban megnézve azonban hamar kiderül, hogy a megszokottól eltérő tájolás, valamint a domborzat színfokozatos jelölésének hiánya ellenére a térkép döbbenetesen részletes. A térkép Horvátországot és Dalmáciát is ábrázolja, méretaránya 1 : 1 200 000. Lázár deák  közel 300 tájnevet és közel 1300 településnevet jelölt meg a térképén. A térkép a keletkezés előtt két évvel lezajlott mohácsi csatának állít emléket a Duna mentén egymásnak feszülő erők lándzsáinak megjelenítésével. Az 1528-as különleges térkép egyetlen eredeti példányát az Országos Széchenyi Könyvtár féltve őrzi.

Vélemény, hozzászólás?