Kik a kert hasznos vendégei?

Egy fás, cserjés udvarban rengeteg vendég megfordul, kiváltképp, ha nem a város közepén van, hanem kissé távolabb, erdős-mezős területek közelében. Ezeket a vendégeket illik nagy szeretettel fogadni, ugyanis jelenlétük csupa haszon, megfigyelésük során pedig rengeteg tudással gazdagodhatunk.

No de kikre is gondolunk? Például a gyíkokra, akik a napon süttetik különlegesen szép bőrük, ám ha megéheznek, felfalják az olyan kártevőket, mint a meztelen csigák, akik elszaporodva képesek teljesen letarolni a veteményest. Ha néhány nagyobb kőből védett helyet biztosítunk számukra, vélhetően hálás lesz érte és nagy hasznát vesszük a kertművelési szezonokban. A földigiliszták végzik talán a legfontosabb munkát, hiszen azzal, hogy járatokat készítenek a talajban, nem csak fellazítják azt, hanem gondoskodnak a vízelvezetésről és a levegőztetésről is. Jót tehetünk velük, ha például a komposzt alját elérhetővé tesszük számukra. A rengeteg szúnyogtól és légytől, valamint káros ízeltlábúaktól a pókok és a békák tehetik élhetőbbé az udvart, így ha találkozunk velük, köszönjük meg nekik a munkájukat!

A kis madaraink – mint a cinkék, rigók, verebek, fecskék – is hatalmas szolgálatot tesznek egy-egy kertben, hisz rovarokkal, tetvekkel, hernyókkal csillapítják étvágyukat, ami a kertnek különösen jó. Dalolásukkal pedig a napunkat s szebbé teszik. Számukra bokrokkal, lombos fákkal, esetleg mesterséges fészkelő odúkkal biztosíthatunk kényelmes helyet. A nagyobb testű ragadozó madarak sem lustálkodnak. A vércséknek köszönhetően például számos kert szabadulhat meg a pockok vagy más kisebb rágcsálók okozta bosszúságtól. A felsorolást még hosszan lehetne folytatni, hisz szó sem esett a denevérekről, méhekről, kuszmákról, katicabogarakról, sünökről vagy a fülesbaglyokról. Érdemes róluk tájékozódni és élőhelyek létrehozásával segíteni munkájukat, szaporodásukat!