Szüleinknek, nagyszüleinknek még nem volt kérdéses, hogy vajon egészséges-e a tejfogyasztás. Ők még jóízűen, és bármilyen kétségek nélkül itták nagy bögrékkel a finom friss tejet. Mára már azonban nagyon eltérőek a vélemények a tej egészségre gyakorolt hatását illetően.
Meglehet, a tejet még mindig széles körben fogyasztják, és úgy tűnik, a népszerűsége mit sem csappant, az utóbbi években mégis nagyobb vita alakult ki arról, hogy vajon érdemes-e vagy egyáltalán ajánlott-e tejet és tejtermékeket fogyasztani. Az utóbbiról még nem is él akkora diskurzus, mint az előbbiről, de az biztos, hogy megkérdőjelezték eme régen kizárólag táplálónak hitt élelmiszer hasznosságát. Sokan vélik ugyanis úgy, hogy a tej fogyasztása már önmagában véve is visszatetsző kellene, hogy legyen, hiszen egyik másik emlős sem issza meg egy teljesen más faj tejét. Ezzel pedig teljesen fajidegen fehérjeanyagokat viszünk be a szervezetünkbe, amelyek lehetetlen, hogy pozitív hatást váltsanak ki. Vannak olyanok is, akik ettől is továbbmennek, és kifejezetten betegségekkel hozzák összefüggésbe a tej- és tejtermékfogyasztást. Így található olyan tanulmány is, amely szerint a tej kiváltója lehet a cukorbetegségnek és az inzulinrezisztenciának.
Mindazonáltal még mindig szép számmal vannak olyanok is, akik ezeket az összefüggéseket tagadják, és ezzel ellentétesen azt állítják, hogy a tej az egyik legjobb kalciumforrás, és ezen felül számos más fontos vitamint is pótolhatunk a fogyasztásával. Sőt, néhány tanulmány összefüggést mutatott ki a gyerekek tejfogyasztása és a logikai gondolkodás és absztrakciós képességek között is. Abban azonban egyetértés mutatkozik, hogy tehéntejet kizárólag az egy éves kort már betöltött gyermekeknek lehet adni. Ez előtt nem ajánlott a tehéntej fogyasztása.
A tudományos párbeszéd alapján mindenesetre nehezen lehetne eldönteni, hogy mi az igazság, és hogy fogyasszon-e az átlagember tejet vagy sem. Valószínűleg nem lehet általánosítani, és egy egységes igazságot találni. Így a mértékkel fogyasztott, jó minőségű tej még mindig fontos tápláléka lehet az embernek. Persze kétségek vagy egyéni eltérések esetén minden esetben megéri szakember tanácsát kikérni.