Jet lag- hogyan éljük túl az időeltolódás okozta kimerültséget?

Ha utaztunk már Amerikába, vagy Ázsiába, nagy valószínűséggel nekünk is meggyűlt a bajunk az időeltolódással. Amikor aludnunk kellett volna, épp egy térképpel a kezünkben kerestük, hogy merre is lehet az a hotel, ahol szobát foglaltunk, és közben megállás nélkül ásítoztunk. Nem csoda tehát, ha ilyen viszonyok mellett felbomlik belső biológiai óránk.

Jet lag-nek (ejtsd dzset leg) nevezzük azt a kimerültséget, mely az időeltolódás következtében áll elő, és nem csak kimerültséget, de alvászavarokat, koncentrációs nehézségeket és ingerlékenységet is okoz. A saját belső biológiai óránk, igazodik ahhoz az időzónához, amelyben élünk, vagyis általában akkor ébredünk fel, amikor kezd világosodni, és akkor álmosodunk el, amikor sötét lesz. Az új időzónában azonban ez a folyamat teljesen a feje tetejére áll, és szervezetünk normális, megszokott ritmusa felbomlik. A jet lag legjellegzetesebb tünete az alvászavar: nehezebben alszunk el, az alvásunk nyugtalan és kevésbé pihentető, reggel pedig vagy túl korán ébredünk fel, vagy alig bírunk kimászni az ágyból.

Természetesen vannak apró trükkök, amelyekkel kezelhetővé válik a jet lag. Utazás előtt néhány nappal például érdemes elkezdeni biológiai óránk „átállítását”: attól függően, hogy melyik irányba utazunk, feküdjünk le legalább egy órával előbb vagy később. A repülőgépen fogyasszunk sok vizet és csak akkor próbáljunk aludni, ha azon a helyen ahová megérkezünk, épp éjszaka van. Ha érkezéskor nappal van az adott országban, mindenképpen menjünk ki a szabadba, igyekezzünk annyi időt a természetes fényben tölteni, amennyit csak lehet. Ha távoli helyre utaznánk, ne aggódjuk az új időzóna miatt, így, vagy úgy, de sikerül majd átállnunk.

Vélemény, hozzászólás?