Sok gyümölcs és zöldségféle van ami romlandó és hűtés igényel, hogy megvédje önmagát a baktériumoktól és az élelmiszer-eredetű betegségektől, viszont nem minden termést kell hűtőben tartani mielőtt megfőzi az ember. Sőt, egyes élelmiszerek meg is romolhatnak ha hidegen tartja őket. Itt vannak tehát azok az ételek, amiket nyugodtan tarthat akár a konyhapulton is.
Az első ilyen étel a fokhagyma, ami hámozatlanul, épen és szárazon tárolható alacsony páratartalmú területen, és ha megfelelően szellőzik, akkor akár hat hónapig is elállhat, az időjárástól függően. Jó ötlet lehet zsákban tartani, és ne hámozza meg a hagymát egészen addig, amíg nem használja azt. Ha hűtőben tartja a fokhagymát, akkor teljesen kiszáradhat és elvesztheti az ízét is. A második étel a ketchup, amelyek természetes tartósítószerként működnek, ezért úgy a biztonságos, ha ezt a népszerű szószfélét a konyhapulton vagy a konyhaasztalon tartja. A házi-készítésű ketchup legfeljebb hat hónapig tartható hűvös, sötét helyen a recepttől függően, de semmiképp se tartsa a ketchupját a hűtőben.
A dinnyék és a sárgadinnyék is akkor a legegészségesebbek, hogyha szobahőmérsékleten tárolja azokat. A leginkább a betakarítás után néhány nappal, de két héten belül élvezhető. Mielőtt megvágná, mindenképp öblítse le és dörzsölje meg a külső héját, és miután megvágja, minden megmaradt darabot tegyen egy műanyag dobozba. A burgonyát is tartsa távol a hűtőszekrénytől, hogy megakadályozza a keményítő lebomlását cukorra, ami megváltoztatja a burgonya ízét és színét is. A krumpli hasonló a hagymához, szóval mindkettőt jobb, ha száraz, jól szellőző helyen tartja, és csak akkor mossa meg őket, amikor szüksége van rájuk. Végül pedig a paradicsomot sem szabad hűtőben tartani, mert az lisztessé és szemcséssé változtatja az amúgy nagyon ízletes zöldséget.