Hogyan kommunikáljunk jobban egy kapcsolatban?

A kommunikáció az egyik legfontosabb széruma minden kapcsolatnak, sokszor akár még az egészséges együttlét alapja is. Valójában azt vehetjük észre, hogy soha nem volt nehezebb kommunikációban részt venni, mint manapság. Az internetet biztosító technológia fejlődése soha nem látott mértékben növelte meg a kapcsolatok számát és ezzel együtt azok komplexitását is.

A sokkal nagyobb és gyorsabb folyamatok azonban túl sok kihívást támasztanak, amiknek meg kell felelnünk ahhoz, hogy az emberek jobban tudjanak kommunikálni egymással és jobb kapcsolatot alakítsanak ki. Összegyűjtöttük néhány technikát, hogy segítsen Önnek jobb kommunikációban részesülni a barátaival és szeretteivel. Először is, ne feledje, hogy a kommunikáció tartozéka a megértésnek. Minden konfliktus, megegyezés és örömök közötti kapcsolat kiindulópontja a megértés és különféle szintű összekapcsoltság. Ezért fontos, hogy olyan receptoraként jelenjünk meg mások számára, mintegy befogadva és megértve őket. A megértés a kiegyensúlyozott hallgatás módszerére támaszkodik, ez azt jelenti, hogy figyelembe kell venni a másik fél szempontjait a beszélgetéseink során.

Másodszor, nagyon fontos, hogy konstruktív módon fogalmazzuk meg a mondanivalónkat. A negatív megfogalmazások mindig ellenséges környezetet keltenek, teljesen megfosztva bennünket a kívánt eredménytől. Helyette inkább figyeljünk oda a higgadtságra és a személyes érzelmek kifejezésére a beszélgetésben. Ne használjunk személyes „támadásokat” sem, inkább megoldásokat keressünk a problémára. A saját érzéseinket kifejezve, lehetőleg óvatosan fogalmazzuk meg a mondanivalónkat, így mások érzéseit is jobban kezelhetjük a beszélgetésben. És végül, az asszertivitás fontos az együttlétünk során. Az asszertivitás az érzések közlésének képessége, amely segíti az embereket abban, hogy érzelmileg érzékenyen, határozottan és hatékonyan kommunikáljanak. Az asszertív eszközök segítenek kifejezni bonyolult érzelmeinket, hogy jobban átláthassuk a helyzetet, készek legyünk döntéseket meghozni és fel tudjuk vállalni felelősségünket. Az asszertivitásnak fontos szerepe van abban, hogy jobb kapcsolatokat alakíthassunk ki és fenntarthassuk azokat. Az állandó kommunikáció fontos a kapcsolatok szépségéért és erősségéért, így fontos, hogy folyamatosan kapcsolatot tartsuk, és megpróbáljuk jobban megérteni egymást.