Valószínűleg nem sokan próbálkoznak otthon készült, házi vajat előállítani. Pedig az íze sokkal finomabb és teljesebb, mint a bolti társainak. Ezen felül pedig nem tartalmaz semmi ízfokozót, színezéket, tartósítószert, csak a színtiszta vajat.
Az interneten böngészve számos leírást lehet találni a házi vaj elkészítésére, de szinte egytől egyig a tejszínből nyerik ki hozzá a tejzsírt. Ezúttal azonban nem ezt a módszert fogjuk alkalmazni. Ugyanis vajat nem csak tejszínből lehet köpülni – ahogy a „régiek” mondták és csinálták – hanem tejfölből is. Ezen a ponton fontos megjegyeznünk, hogy nem bolti tejfölről van szó, ahogy a tejszín esetében sem a bolti az ajánlott, hanem házi, termelőtől vásárolt tejfölről. Ennek beszerzése falvakban, községekben nem jelent nagyobb gondot, hiszen bizonyára mindenki ismer olyan embert, aki ezzel foglalkozik. Azonban akkor sem kell feladnunk, ha városban élünk, hiszen a piacra kimenve, biztosan találunk házi termelőt, saját portékáját árusítva. Megéri legalább 4-5 dl tejfölt vásárolni, mivel nem lesz akkora mennyiségű vajunk, mint amennyi tejfölünk az elindulás pillanatában volt. Ha végeztünk a vásárlással, akkor neki is kezdhetünk a vajkészítésnek, a tejfölön kívül más alapanyagra ugyanis nem lesz szükségünk. A tejfölt tegyük egy lehetőleg magasabb keverő edénybe, vagy bármilyenbe, amiben mixerezni szoktunk. Azért szükséges a magasabb falú edény, mivel mixerezés közben a vaj/savó csapkodni fog.
Amint megvan az edény, és benne a savó, kezdhetjük is kikeverni kézi mixer segítségével. Érdemes magasabb fokozaton kezdeni, és amikor azt látjuk, hogy elkezd szétválni a vaj és a savó, akkor a legalacsonyabbra kapcsolni, ezzel csökkentve a csapkodás mértékét. Akkor van készen, amikor az edény aljában a vaj viszonylag szilárdan áll, és a tetejére szépen feljött a víz és savó. Ekkor leöntjük róla a folyadékot, a vajat pedig pelenkába tesszük és átmossuk. Ha nincs kéznél pelenka, akkor egy egyszerű kisszemű szűrő is megfelel a célra. A vajat nagyon gyengéden, kézzel mozgatva addig mossuk, míg a belőle kifolyó víz sárgásról áttetszőre nem vált. Ekkora beletesszük egy lezárható formába, szétnyomkodjuk benne, hogy kitöltse azt, és már mehet is a hűtőbe. Ha egyszer megkóstolod, többé nem fogsz boltit vásárolni. Fogyaszthatjuk kenyérre kenve, de nyugodtan használható például süteményekhez is. Jó étvágyat hozzá!