Hogyan építsünk fel kellő mennyiségű tartalékot?

Anyagi biztonságunk elsődleges célja a mindennapok nyugalmának megőrzése. Hihetetlen stressz faktort jelent ugyanis, ha egyik hónapról a másikra kell beosztani a keresetünket, hiszen egy idő után úgy érezzük majd, hogy sehová sem haladunk, ráadásul ott fenyeget annak a réme, hogy bármilyen nem várt – nagyobb – kiadásunk keletkezik, akkor azt miből fogjuk finanszírozni.

A dolog pikantériája, hogy gyakran ez a helyzet éppúgy fennál azoknál is, akik az átlagnál jóval többet keresnek. A kulcs ugyanis mindig az életszínvonal elinflálódásában keresendő. Ez a gyakorlatban – leegyszerűsítve – azt jelenti, hogy hiába emelkedik folyamatosan a kereset, azzal párhuzamosan a költések is egyre magasabbak, azaz pontosan annyi pénzt folyik ki, mint amennyi be, függetlenül annak mértékétől. Ráadásul ez sokszor teljesen észrevétlenül történik. Egyre drágább ruhák, több előfizetés, gyakoribb étterembe járás, újabb hobbik – és a sor napestig folytatódik -, ezek együttesen pedig végül felemésztik a keresetet. Talán nem is szükséges túlságosan megmagyarázni, hogy ez miért is roppant rossz irány és amennyiben ezt tapasztaljuk, akkor mihamarabb változtatásra van szükség.

Ez pedig eleinte nem egyszerű, ezt kár is lenne tagadni. Rengeteg odafigyelésre és tudatosságra van szükség és szerencsés nem radikális módon nekifogni. Ha ugyanis egyik pillanatról a másikra drasztikusan visszavágjuk a költést, akkor az oda vezethet, hogy az aszkéta életmód feladásra kényszerít minket. Ehelyett fokozatosan érdemes nekilátni a pénzügyeink tudatos kezelésének, első körben a valóban felesleges kiadások visszavágásával kezdve. Ezt követheti, hogy a jövedelmünk tíz-tizenöt százalékát már annak beérkezésekor félretesszük. Fontos, hogy ezt minden esetben tegyük meg és ez alól semmilyen indokkal nem szabad kibújni. Ha adaptálódtunk ehhez, akkor ezt az arányt lehet növelni, egész odáig, míg el nem érjük, hogy minimum hat havi megtakarítással rendelkezünk. Miután ez megvan, akkor következhet az, hogy a félretett pénzt már nem a tartalékképzésre fordítjuk, hanem befektetjük, ehhez azonban érdemes lehet egy szakértő tanácsait is igénybe venni.