Hogyan alakul ki a tüdő kritikus része sejtszinten?

A Philadelphiai Gyermekkórház (CHOP) kutatói meghatározták, hogy mi történik sejtszinten, amikor a tüdő alveolus kialakul, és lehetővé teszi az újszülöttek számára a levegő lélegzését. Ennek a folyamatnak a megértése jobb megértést nyújt a kutatók számára a terápiák fejlesztésében és a kritikus szövet potenciális regenerálásában sérülés esetén.

A tüdő mind az embrionális, mind a posztnatális szakaszban fejlődik ki, amelynek során a tüdőszövet kialakul, és különféle sejttípusok végeznek specifikus szerepeket. Az embrióból az újszülöttbe történő átmenet során a tüdő alveoláris régiója finomítja a gázcsere elsődleges funkcióját, amely magában foglalja a test szén-dioxidtól való megszabadulásának kritikus folyamatát. A tüdő kialakulásában szerepet játszó kritikus lépések ellenére keveset tudunk arról, mi történik sejtes és genomi szinten. A tüdő alveoláris nemcsak kritikus, hanem olyan kórokozók által is elszenvedett károkat jelenthet, mint az influenza és a COVID-19-et okozó SARS-CoV2 vírus. Annak ismerete, hogy mely sejtek vesznek részt az egészséges tüdőszövet kialakulásában születéskor, alapot adhat olyan terápiákhoz, amelyek elősegítik a tüdő ezen kritikus részének regenerálódását.

„A kiterjedt morfológiai változások megfelelően alakítják az alveoláris fülkét, de ezt a tanulmányt megelőzően a kutatói közösség nem volt biztos abban, hogy a megfelelő celluláris jelátvitel milyen mértékben segíti elő annak megfelelő architektúráját” – mondta a szerző, Jarod A. Zepp, PhD, a kutató kar tagja a CHOP tüdő- és alvásgyógyászati ​​osztályának tanszékén. „A technika legújabb fejleményei lehetővé tették számunkra, hogy felmérjük az intracelluláris kommunikációt, amely a tüdő ezen kritikus részének kialakulását vezérli.” A vizsgálati csoport multimodális megközelítést alkalmazott az alveolus kialakulását vezérlő sejtközi kapcsolatok vizsgálatára.

Vélemény, hozzászólás?