Fotográfia, avagy emlékünk őrzői

Életünk legemlékezetesebb pillanatait érdemes képeken megörökítenünk. Születésünk pillanata, az első lépések, ovis farsangok, iskolai tabló, nyaralás barátokkal, és még sorolhatnám. Jóleső érzés évekkel később elővennünk a fotóalbumot és nosztalgiázni a képek felett.

A fotográfia története két évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza, mikor már minden társadalmi réteg szerette volna rögzíteni élete eseményeit. Az idő előrehaladtával a fényképezés technikája javult és szép lassan kifinomulttá vált. Az első sikeres, és úgymond ’maradandó’ fényképet 1927-ben készítette Joseph Nicéphore Niépce.

A színes képeket egészen 1910-ig ritkaságnak tekintették, igazából ekkor is fekete-fehér képek léteztek csak, amit később kézzel színeztek át. A színekkel először James Clerk Maxwell, angol fizikus kísérletezett. Végül a Kodak 1935-ben piacra dobta első színes-filmjét, ezt az eseményt, egy lényeges áttörésnek tekinthetjük. Valószínű, hogy a múlt század nagy fotósai meghökkenve csodálnák mai világunkat. Hiszen a XX. század végére a digitális fényképezőgépek, kamerák óriás méreteket öltve terjedtek az emberek körében.

A fotográfia ma már az oktatás részévé vált, mint művészet. A világháborúk alatt is rengeteg kép készült, ami az utókornak abból a szempontból is fontos, hogy a néző könnyebben át tud élni egy-egy történelmi szituációt és nem csak a száraz történelmi tényeket látja maga előtt.

Mi is hagyjunk az elkövetkező generációknak és önmagunknak emlékeket!

Vélemény, hozzászólás?