A legjobb fogfehérítési módszer nem az, ha befekszünk a fogorvosi székbe és a legújabb kezelést kérjük. Az egészséges étkezési szokások és a megfelelő szájhigiénia a legbiztosabb megoldás fogaink fehérségének megőrzése érdekében.
A fogak nem csak funkciójuk miatt lényegesek az ember számára, de esztétikai szerepük is van. Az elmúlt években egyre többen fordítanak gondot arra, hogy fogaikat megszabadítsák a sárgás árnyalatoktól és ragyogóan fehér fogsoruk legyen. A fogorvosok ezt erős vegyi anyagok segítségével érik el, melyek hatása meggyőző ugyan, de átmeneti és sokszor nem várt reakciókat válthatnak ki.
Mint mindenre, a fogfehérítésre is létezik természetes megoldás, nem is egy. Az almasav például az egyik legjobb fehérítő, ami eltávolítja az elszíneződést a fogakról, amit a tea, a kávé, a dohányzás vagy a vörösbor is okozhat. Ha egy kevés epret és szódabikarbónát összekeverünk, almasav képződik, de a szódabikarbónát önmagában vagy egy kevés sóval együtt is használhatjuk fogfehérítéshez.
A zöldségek nem ennyire direkt módon, de szintén elősegíthetik a fogak fehéredését. A roppanós sárgarépa, zeller, uborka rágcsálása olyan, mint a növényekkel mosnánk fogat. A fogak közül is képesek eltávolítani a lepedéket, rágás közben pedig folyamatosan dörzsölik a fogak felszínét. Ha minden étkezés vagy kávézás után egy pohár vízzel öblögetünk, megelőzhetjük, hogy lerakódások maradjanak a fogainkon.