Egy új eszköz aktiválja a mély agyi idegsejteket az ultrahang és a genetika kombinálásával

A neurológiai rendellenességekben, mint például a Parkinson-kór és az epilepszia, némi sikert arattak a mély agyi stimulációval, de ezek műtéti eszköz beültetését igénylik. A St. Louis-i Washingtoni Egyetem multidiszciplináris csapata egy új agystimulációs technikát dolgozott ki fókuszált ultrahang alkalmazásával, amely képes az agy bizonyos neuronjainak be- és kikapcsolására, valamint a motoros aktivitás precíz szabályozására műtéti eszköz beültetése nélkül.

A csapat, amelyet Hong Chen, a McKelvey Mérnöki Iskola biomedikai mérnöki adjunktusa és az Orvostudományi Iskola sugárzási onkológiai adjunktusa vezet, elsőként nyújt közvetlen bizonyítékot az agy idegsejtjeinek nem invazív, sejttípus-specifikus aktiválásáról és az ultrahang által kiváltott fűtési hatás és a genetika kombinálását vizsgálja, amelyet sonotermogenetikának neveztek el. Ez egyben az első munka, amely megmutatja, hogy az ultrahang-genetika kombináció képes erőteljesen szabályozni a viselkedést azáltal, hogy stimulál egy adott célt az agy mélyén.

A vezető kutatócsoportba a McKelvey Műszaki Iskola és az Orvostudományi Kar szakértői tartoztak, köztük Jianmin Cui, az orvosbiológiai mérnök professzora; Joseph P. Culver, a radiológia, a fizika és az orvosbiológiai professzora; Mark J. Miller, az Orvostudományi Kar fertőző betegségek osztályának orvostudományi docense; és Michael Bruchas, korábban a Washingtoni Egyetem munkatársa, jelenleg a Washingtoni Egyetem aneszteziológiai és farmakológiai professzora. „Munkánk bizonyítékokat szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy a sonotermogenetika viselkedési reakciókat vált ki a szabadon mozgó egerekben, miközben egy mély agyi helyet céloz meg” – mondta Chen. „A sonotermogenetika képes átalakítani az idegtudományi kutatási megközelítésünket, és új módszereket tár fel az emberi agy rendellenességeinek megértésére és kezelésére.”

Vélemény, hozzászólás?