Sokunk egyik kedvenc étele a csirke. Ajánlatos fogyasztani, ugyanis fehér hús lévén sokkal egészségesebb, mint például a marhahús, ami a vörös húsok körébe tartozik. A csirke szinte minden része ehető. A csirkeapróléknak nevezett csirkelábból, csirkefejből, csirkenyakból és csirkehátból finom levest tudunk készíteni.
Kisütni általában a szárnyat, a combokat és a mellet szoktuk. Az internetet böngészve rengeteg csirkés receptet találunk, míg korábban elsősorban a combokra és szárnyakra kerestünk recepteket, addig mára a csirkemell receptek a legnépszerűbbek, ugyanis a mellhúsban van a legkevesebb zsiradék. A csirke húsában sokféle vitamin megtalálható, nagyobb mennyiségben tartalmaz A és D vitaminokat. Ásványi anyag tartalma is jelentős, nagyon jó magnézium, foszfor, kalcium, szelén és kálium forrás. Tartalmaz a szervezet számára hasznos omega 3 és omega 6 zsírsavakat is.
Csirkehús vásárlásakor mindig alaposan figyeljük meg a szárnyas színét, a szabadon tartott állatok színe általában sötétebb. Minél sárgább a hús színe, annál valószínűbb, hogy természetes kukorica táppal történt az etetése. Magyarországon a legismertebb csirkéből készült ételek, az Újházi tyúkhúsleves és a klasszikus grill csirke. Fogyókúra esetén is nyugodtan fogyasszunk más húsok helyett sovány csirkehúst, mert a húsok közül a csirke zsírtartalma az egyik legalacsonyabb. Izomtömeg növelés esetén is hasznos, mert a csirkehúsnak magas a fehérjetartalma.