Az urbanizáció által fenyegetett madárközösségek

Az urbanizáció a földhasználat megváltoztatásának egyik legdrasztikusabb formája, és a biológiai sokféleségre gyakorolt ​​negatív következményeit alaposan tanulmányozták olyan mérsékelt égövi országokban, mint Németország. Kevesebb kutatást végeztek azonban a trópusi régiókban a Globális Dél felől, ahol a jelenlegi és a jövőbeni urbanizációs gócpontok többsége található, és keveset tudunk a mezőgazdasági biológiai sokféleségre és a kapcsolódó ökoszisztémákra gyakorolt ​​hatásairól.

A Göttingeni Egyetem és a Hohenheimi Egyetem kutatócsoportja az indiai Bangalore Mezőgazdasági Tudományok Egyetemével együttműködve megvizsgálta az urbanizáció hatását a mezőgazdasági madárközösségekre Bangalore-ban és annak környékén, egy dél-afrikai városban. Azt találták, hogy az urbanizáció homogenizálja a termőföldi madárközösségeket, kiszűrve bizonyos funkcionális tulajdonságokkal rendelkező fajokat, például a rovarfaló madarakat, amelyek fontosak a kártevők elleni védekezésben. Az eredményeket a Global Change Biology-ban publikálták. Egy helyi madártani szakértő rendszeres madárfelméréseket végzett egy éven keresztül, és 126 madárfajt rögzített. Távérzékelési technikák alkalmazásával műholdas képeket dolgoztak fel, hogy elkészítsék a térképet a különböző földhasználatokról, amelyből az urbanizáció intenzitását mérték a lezárt felületek és épületek tájképi aránya alapján.

A kutatók újonnan kifejlesztett statisztikai elemzések segítségével elemezték, hogyan változtak a termőföldi madárközösségek az urbanizáció gradiense mentén. „Megállapítottuk, hogy a városi madárközösségek a vidéki közösségek elszegényedett részhalmazai, mind a fajösszetétel, mind az általuk nyújtott ökológiai funkciók tekintetében” – mondja Gabriel Marcacci, a Göttingeni Egyetem Funkcionális Agrobiodiverzitás csoportjának doktorandusz hallgatója.

Vélemény, hozzászólás?