Az óceán szén-dioxid-felvételét alábecsülik

Új kutatások szerint a világ óceánjai több szén-dioxidot szívnak fel, mint azt a legtöbb tudományos modell sugallja. Korábbi becslések a szén mozgásáról a légkör és az óceánok között nem vették figyelembe a víz felszínén levő néhány méterrel alacsonyabb hőmérsékleti különbségeket.

Az Exeteri Egyetem vezette új tanulmány ezt tartalmazza – és lényegesen nagyobb nettó szén-fluxust fedez fel az óceánokban. Kiszámítja az 1992 és 2018 közötti CO2-fluxust, és a korrigálatlan modellekhez képest bizonyos időkben és helyeken akár kétszer akkora nettó fluxust talál. “A kibocsátott szén-dioxid fele nem marad a légkörben, hanem az óceánok veszik fel, és a szárazföldi növényzet elsüllyed “- mondta Andrew Watson professzor, az Exeter Globális Rendszerintézetének munkatársa. “A kutatók egy nagy adatbázist állítottak össze a felszínközeli szén-dioxid mérésekről, a felszíni óceán szénatlaszát amely felhasználható a légkörből a CO2 áramlásának kiszámításához az óceánban. “Korábbi tanulmányok, amelyek ugyanezt elvégezték, figyelmen kívül hagyták az óceán felszíne és a mérések néhány méteres mélysége közötti kis hőmérséklet-különbségeket.

“Ezek a különbségek azért fontosak, mert a szén-dioxid oldhatósága nagyban függ a hőmérséklettől. “Műholdadatok segítségével korrigáltuk ezeket a hőmérséklet-különbségeket, és amikor ezt megtettük, ez nagy különbséget jelentett – lényegesen nagyobb fluxust kaptunk az óceánban. “Számításunk szerint az óceánok felvételének különbsége a globális fosszilis üzemanyagok kibocsátásának körülbelül 10% -át teszi ki.” Dr. Jamie Shutler, az Exeter Cornwalli Penryn campusának Földrajzi és Környezettudományi Központjának munkatársa hozzátette: “Felülvizsgált becslésünk a korábbiaknál sokkal jobban egyetért egy független módszerrel annak kiszámítására, hogy mekkora szén-dioxidot vesz fel az óceán.

Vélemény, hozzászólás?