A tudósok „zöldebb” módszert fejlesztenek ki a műtrágya előállítására

A nemzetközi tudósokból álló csapat, amelyet a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem (NTU Singapore) vezetett, új „zöldebb” módszert dolgozott ki a műtrágya kulcsfontosságú vegyületének előállítására, és ez elősegítheti az utat a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlat felé a globális élelmiszer-kereslet növekedésével.

Az NTU kutatói által kifejlesztett módszerrel a karbamid néven ismert vegyületet állítják elő, amely az emlősök vizeletében található természetes termék, és a műtrágyák elengedhetetlen vegyülete, amelyet tömegtermelésben, iparilag termelnek a terméshozam növelése érdekében. A karbamid előállításához használt jelenlegi Haber-Bosch eljárás azonban energiaigényes, 500 Celsius fokos hőmérsékletet és kétszázszoros tengerszint feletti légköri nyomást igényel. Jelentős szén -dioxid -kibocsátást okoz, évente a globális energia körülbelül 2 százalékát teszi ki. Fenntarthatóbb és energiahatékonyabb módszert keresve a csapat megtalálta a módját annak, hogy nagymértékben javítsák a karbamid előállításának egy alternatív megközelítését, amelyet elektrokatalízis néven ismertek-az elektromos áram felhasználásával a kémiai reakciók megoldásában.

A nanoanyag -indium -hidroxidot katalizátorként használva a kutatók nitráttal és szén-dioxiddal reagáltak, és megállapították, hogy a folyamat ötször hatékonyabban képez karbamidot, mint a korábban bejelentett elektrokatalízis kísérletek, különösen azáltal, hogy a kémiai reakciót „rendkívül szelektív” módon hajtják végre. A tanulmány társszerzője, Alex Yan professzor, az NTU Anyagtudományi és Mérnöki Iskolájának (MSE) professzora elmondta: „Módszerünk lényegében manipulálja a kémiai reakció folyamatát, hogy „nagyon szelektív” legyen.

Vélemény, hozzászólás?