A ráncos arcú denevérek levetik az arcmaszkukat a párkeresés miatt

A ráncos arcú denevérek természetes élőhelyükön tapasztalt első viselkedési megfigyelése azt mutatják, hogy ez a megfoghatatlan faj a legritkább formájú denevér magatartást alkalmazza – derül ki a PLOS ONE nyílt hozzáférésű folyóiratban november 11-én publikált tanulmányából.

A Centurio senex egy ráncos arcú denevér, amely Mexikóban, Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi részén található. Érdekes módon ez a faj kifejezett szexuális dimorfizmust mutat: a felnőtt hímeknek az álla alatt van egy bőrredő, amelyet fel lehet emelni, hogy az arc alsó részét takarja, ami olyan mint egy maszk, ami arra utal, hogy ezt az udvarlási magatartás során lehet használni. De ezt a fajt ritkán vizsgálták, így keveset tudunk viselkedéséről és természettörténetéről. Az új tanulmányban a kutatók a C. senex echolokációjának és párzási viselkedésének első megfigyeléseiről számoltak be. A szerzők Costa Ricában 53 ilyen denevért vizsgáltak és az összesítésből származó szinkronizált hang- és videofelvételeket elemezték hat hét alatt.

Úgy tűnik, hogy ez a faj olyan „lek” udvarlást alkalmaz, amelyben a nőstények feltehetően a hímek szexuálisan megjelenő csoportjai közül választanak párokat. Az emlősök közül a lek udvarlást csak 12 faj használja, főleg a fókák és a patás emlősök. A szárnyasok esetében amikor a nőstények közeledtek, az ülő hímek kitárták szárnyaikat, és nagyon hangos, alacsony frekvenciájú sípoló hívásokat adtak ki. A hímek közvetlenül a kopuláció előtt leengedték maszkjaikat, majd lelkesen énekeltek, és párzás után ismét felemelték maszkjaikat. A szerzők szerint a C. senex-szel való jövőbeli találkozások felszámolhatják a Neotropicsok egyik legismertebb denevérjének viselkedésével kapcsolatos ismeretek jelenlegi hiányosságait. A szerzők hozzáteszik: a Centurio senex maszk nélkül udvarol. A neotropikusok legtitokzatosabb denevérfajainak párzási rendszere tehát lek udvarlásnak látszik, ami a ritkán regisztrált denevérek párzási rendszere.”

Vélemény, hozzászólás?