A népszerű raklapbútorok

A raklapbútorok nagyon népszerűek napjainkban. Eredetileg spórolós ötletnek indult egyszerű bútorokból egész mozgalom fejlődött ki, rengetegféleképpen variálható és sokféle bútor készíthető raklapból. Párnákkal, színes pléddel bármilyen környezetbe beilleszthető.

Aki elég ügyesnek érzi magát, nem fél kísérletezni és van szabadideje, néhány hozzávalóból igazán egyedi bútorokat gyárthat magának. A raklapok általában 120×80, 120×100, és 80×60 centiméteres méretben készülnek. Jellemzően fenyő- és nyírfából készülnek, teherbírásuk 600 és 1500 kilogramm között mozog. Be tudunk szerezni új raklapot is, vagy olcsóbban használtabbat is, ami több előkészítést igényel a sérülések miatt. Ha egyedi raklapbútort szeretnénk, első lépésként tervezzük meg, milyen bútort szeretnénk, annak mennyi a raklapigénye. ma már ülőgarnitúra mellett asztallal, ággyal, sőt, elegáns tárgyalóasztallal is találkozhatunk a raklapból készült bútorok között.

Tervezés után méretre kell vágni a raklapokat. ha ülőgarnitúrát készítünk, a magassága 30 és 55 centiméter között legyen, a mélysége pedig 60 centiméter körül. kalkuláljuk hozzá az ülőfelületre helyezendő szivacs, párna magasságát is. Étkező asztalnál a székek magasságát is figyelembe kell venni, legjobb, ha 75 centiméter szabad tér van az asztallap alatt. Méretre vágás után elő kell készíteni a raklapokat. Le kell csiszolni, amihez érdemes rezgőcsiszolót használni, az esetleges sérüléseket ki kell javítani, a felesleges szegeket eltávolítani. Ezután a felület alapozása, festése következik, ehhez bármelyik barkácsboltban beszerezhető festéket vagy lazúrt használhatunk. Ezután összeállítjuk a bútort, kidekoráljuk az ülőgarnitúrát párnákkal, az asztalt akár üveglappal és már élvezhetjük is egyedi, méretre készült raklapbútorunkat.

Vélemény, hozzászólás?