A CRISPER/Cas9 felhasználásával létrehozott steril hím szúnyogok

A szúnyogok az emberiség egyik legnagyobb nemezisének számítanak, becslések szerint évente közel 700 millió emberre terjednek ki fertőzések a szúnyogok miatt, és több mint egymillió halált okoznak.

Az UC Santa Barbara neves professzora, Craig Montell áttörést ért el az Aedes aegypti, a dengue, sárgaláz, Zika és más vírusokat továbbító szúnyog populációinak ellenőrzésében. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány a CRISPER/Cas9 génszerkesztés első alkalmazását dokumentálja a hímszúnyogok termékenységéhez kötődő specifikus gén megcélzásához. A kutatók ezután felismerhették, hogy ez a mutáció miként képes elnyomni a nőstény szúnyogok termékenységét. Montell és társai azon dolgoztak, hogy javítsák a vírusvezérlés gyakorlatát, az úgynevezett steril rovar technikát (SIT). A populációk kezeléséhez a tudósok sok steril hím rovart nevelnek. Ezután olyan mennyiségben engedik szabadon ezeket a hímeket, amelyek elárasztják vad társaikat. Az elképzelés az, hogy azok a nőstények, akik steril hímekkel párosodnak, mielőtt termékenyet találnának, maguk is meddőkké válnak, ezáltal csökkentve a következő generáció méretét. Ennek a technikának a többszöri megismétlése megdöntheti a lakosságot. Sőt, mivel minden generáció kisebb, mint az előző, hasonló számú steril hím szabadon bocsátása idővel erőteljesebben hat.

A SIT hatékonynak bizonyult számos mezőgazdasági kártevő, köztük a medfial (mediterrán gyümölcslégy), a kaliforniai fő kártevő kezelésében. Megpróbálták az A. aegypti szúnyogokkal is, amelyek Afrikából származnak, de azóta a világ számos részén invazívvá váltak, nem kis részben a klímaváltozás és a globális felmelegedés miatti utazás következtében. Korábban a tudósok vegyszereket vagy sugárzást alkalmaztak a hím A. aegypti sterilizálására.

Vélemény, hozzászólás?