A citrusfélék népszerű családjába elsősorban a narancs, a grapefruit, a citrom, a mandarin és a lime tartozik. Legalábbis ezek, amelyeket hazánkban is előszeretettel és nagy gyakorisággal használnak. Legnagyobb előnyük, amellett persze, hogy nagyon finomak, az, hogy sok vitamint, főleg C-vitamint tartalmaznak.
Nem magas C-vitamin tartalma az egyetlen, ami miatt nagyon egészségesek az ilyen gyümölcsök. Nagy számban található bennük vas is, amely elengedhetetlen a szervezet helyes működésének szempontjából. A vashiányban szenvedőknek tehát kimondottan gyógyító hatású, ha citrusféléket fogyasztanak. Mivel a menstruáció alatt is csökken a szervezet vasszintje, a hölgyeknek is kitűnő megoldás lehet ebben a nehéz időszakban. A szívbetegek is szintén előszeretettel fogyaszthatják ezeket a gyümölcsöket, hiszen jótékony hatásuk erre a szervre, és az egész vérkeringésre is kiterjed. A hideg hónapokban ez az első számú betegségmegelőzési módszer, nemcsak magas C-vitamin tartalma, hanem immunrendszer erősítő hatása miatt is.
Ha véletlenül valaki nem szereti a citrusféléket, – ami azért nem túl gyakori jelenség, tekintve, hogy nagyon sokféle van belőlük – akkor másféle módja is van, hogy részesüljön az általuk felhalmozott vitaminmennyiségből. A citrom és a lime nagyon jók bármilyen ételbe, ízesítő gyanánt. Bármikor használhatjuk, amikor valamibe ecetet kell tennünk. Ha teszünk is ecetet, tanácsos azt felfrissíteni egy kis citromlével is. Ez nagyon különleges aromát ad az ételeknek, főleg a salátáknak anélkül, hogy markánsan érződne bennük a gyümölcs íze. Ha limonádét akarunk készíteni, akkor szintén jók ezek az összetevők, sőt, bár nem elterjedt, még narancsot, vagy grapefruitot is tehetünk bele, hogy aromásabb legyen. Láthatjuk, hogy rengeteg megoldás létezik, hogy felhasználjuk a citrusféléket még akkor is, ha nem szeretjük őket magára rágcsálni.