Az uborka az egyik leghálásabb konyhakerti növény. Könnyű a gondozása, a konyhában sokoldalúan megállja a helyét, de ezenkívül még számos dologra képes, például elűzi a másnaposságot és tisztán tarthatjuk vele a mosogatót is. Mi minden rejlik benne még?
Az uborka tartalmazza azoknak a vitaminoknak a többségét, melyekre naponta szükségünk van. Megtalálható benne a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin, a folsav, a C-vitamin, a kálcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és a cink. Egészségünkre és energia szintünkre is pozitívan hat. Ha délután fáradtnak érezzük magunkat, tegyük le a kávéscsészét és helyette kezdjük el felszeletelni az uborkát. A benne lévő B-vitaminok és szénhidrátok hamar és hosszú órákra megnövelik az energiakészleteket.
Az uborka 40%-a víz, ezért kitűnő alternatíva a folyadék pótlására azok számára, akik nem szívesen isznak vizet napközben. Jó barátja a fogyókúrázóknak és mindenkinek, akire esténként rátör az éhségroham. Európában évszázadok óta használják az éhség elűzésére, kevés kalóriatartalma miatt büntetlenül ehetünk belőle bármennyit.
Aki környezetbarát módszereket keres a takarításhoz, az uborkában sok lehetőséget talál. A csapokat, a mosogatót, a rozsdamentes acélból készült tárgyakat átdörzsöljük egy szelet uborkával és minden ragyogni fog. Eltávolítja a makacs lerakódásokat, ráadásul csíkokat sem hagy. Az uborka a falat díszítő firkák eltávolításában mágikus radírként működik, de használhatjuk a bepárásodott fürdőszobai tükör letörölgetéséhez is.