A gyógynövények ismerőinek körében is akadnak olyanok, akik nem hallottak még az izsóp gyógyhatásairól. A sokféle betegség esetén gyógyírt jelentő alapanyagból egyszerűen készíthetünk teát, és élvezhetjük annak egészségi állapotra gyakorolt jótékony hatásait.
Az izsóp a Bibliában is szerepelt, egyesek lélektisztító erejéről számoltak be. A már az ókorban is gyógynövényként számon tartott izsóp hatásos a vírusok, a baktériumok és a gombák ellen. Az ókori Rómában bor előállítására használták, a középkorban pedig illatosítóként alkalmazták. A benne megtalálható polifenolok és antioxidánsok hatásait napjainkban leginkább gyógyítás kapcsán használjuk ki. S hogy milyen területen élvezhetjük a gyógynövény kínálta lehetőségeket? Az izsóp megszünteti a sokakat érintő puffadás kellemetlen tüneteit, de emésztési problémák, hasfájás esetén is jó szolgálatot tesz.
Mivel nyákoldó hatással bír, így megfázás és köhögés esetén éppen úgy jó választás, mint akkor, ha az influenzát szeretnénk csillapítani. Bizonyított már az asztma kezelésekor, de a koncentrációs képességet is jelentősen javíthatjuk segítségével a szellemileg megterhelő időszakokban. Ha nem teaként fogyasztjuk, akkor külsőleg alkalmazhatjuk, méghozzá bőrsérülések és sebek esetén. Fertőtlenítő jellemzőit zsíros, pattanásos bőr esetén is élvezhetjük, de reumás fájdalmak és izomgörcsök esetén fürdőt is készíthetünk belőle. A vírusellenes hatásnak köszönhetően bármilyen herpesz esetén jó választásnak bizonyul. Egyes vizsgálatok a HIV vírus aktivitását gátló alapanyagokat is kimutattak a gyógynövényből, tehát felhasználási köre valószínűleg egyre bővül majd a jövőben. A természetes módszert érdemes bevetni a felsorolt esetekben, hiszen gyakran a gyógyszeres kezelést és annak minden mellékhatását is kiválthatjuk segítségével.