Ha csökkenteni szeretné a gyulladás szintjét az egész testében, késleltetni az életkorral összefüggő betegségek kialakulását, és hosszabb ideig élni, kevesebbet kell enni. Ez az USA és Kína tudósai által készített új tanulmány következtetése, amely a mai napig a legrészletesebb jelentést tartalmazza a kalória tartalmú étrend celluláris hatásairól a patkányokban.
Noha a kalória korlátozásának előnyei már régóta ismertek, az új eredmények megmutatják, hogy ez a korlátozás hogyan védheti meg a sejtútvonalak öregedését, amint ezt a Cell 2020. február 27-én ismertette. „Már tudtuk, hogy a kalória korlátozása növeli az élettartamot, de most megmutattuk az összes változást, amely az egysejtű szinten bekövetkezik” – mondja Juan Carlos Izpisua Belmonte, az új cikk vezető szerzője, a Salk professzora. „Ez azt jelenti, hogy végül képesek lehetünk gyógyszerekkel reagálni az emberek öregedésének kezelésére.” A Belmonte csapata összesen 168 703 sejtet izolált és elemzett az 56 patkány 40 sejttípusából étkezés előtt és után. A sejtek zsírszövetből, májból, veséből, aortából, bőrből, csontvelőből, agyból és izomból származtak. A kutatók minden izolált sejtben egysejtű genetikai szekvenálási technológiát alkalmaztak a gének aktivitási szintjének mérésére.
Megvizsgálták az adott szövetben lévő sejttípusok általános összetételét is. Ezután összehasonlították az öreg és a fiatal egereket minden étrend során. „Ez a megközelítés nemcsak elmondta nekünk a kalória korlátozásának ezekre a sejttípusokra gyakorolt hatását, hanem a legteljesebb és legrészletesebb tanulmányt adta arról, hogy mi történik az egysejtű szinten az öregedés során” – mondja Guang-Hui Liu társszerzője, a Kínai Tudományos Akadémia professzora. „A jelen tanulmány elsődleges felfedezése az, hogy az öregedés során fellépő gyulladásos reakció növekedését a kalória korlátozásával szisztematikusan ki lehet küszöbölni”.