A Cell Host & Microbiome folyóirat új kutatása azt mutatja, hogy bizonyos körülmények között a probiotikumok károsak lehetnek, mivel képesek a bélben fejlődni. Néhány ember számára a probiotikumok több kárt okozhatnak, mint hasznot. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek kulcsszerepet játszanak a bélműködésben. Ezt úgy érik el, hogy segítenek az egészséges baktériumok egyensúlyának kialakításában a gazdaszervezet belsejében.
Testünk körülbelül 1,5 kilogramm probiotikus baktériumot tartalmaz. Ezek a mikroorganizmusok azonban olyan fermentált élelmiszerekben is előfordulnak, mint a joghurt és a bizonyos típusú sajtok. A közelmúltban a probiotikumok feltételezett egészségi előnyeit körülvette sok vita vette körül. Ezen előnyök némelyike az emésztés elősegítése, a vérnyomás csökkentése, a kognitív funkció javítása és az irritábilis bél szindróma enyhítése. Ugyanakkor a probiotikumok akár rosszat is tehetnek az immunrendszernek. Ahogy egyre többen kezdik fogyasztani őket, a feltörekvő kutatások arra figyelmeztetnek, hogy a probiotikumok nem működhetnek azonos módon mindenki számára, és hogy a probiotikumok egyes törzsei nem is biztonságosak.
Most egy új tanulmány kritikusan vizsgálja a probiotikumok terápiás előnyeit. A St. Louis-i Washingtoni Egyetem Orvostudományi Iskola tudósai tanulmányozták az Escherichia coli törzsének viselkedését az egerek belsejében. 5 hét múlva a kutatók elemezték a rágcsálók mikrobiómáit. Megállapították, hogy a baktérium megváltozott, hogy új tulajdonságokat alakítson ki. Bizonyos körülmények között a baktérium megrongálta a gazdát, megette a bélben lévő védőréteget. Korábbi kutatások során a védőrétegben az irritábilis bél szindróma károsodását követte.