A juh húsából és tejéből is számtalan ízletes, változatos és egészséges étel készíthető. Őseink étrendjébe gyakran előfordult a juh, és nem is ok nélkül. Az angol, francia, olasz, török konyhában a mai napig találkozhatunk vele.
Régen a Húsvét nem múlhatott el bárány nélkül. Manapság már ezt a finom ételt leváltja a húsvéti sonka és tojás. Már nagyon kevés ember süt egy finom bárányhúst az ünnepekre, nem beszélve, hogy szinte már egyáltalán nem jelenik meg a családi asztalokon, pedig a bárányhúsból számtalan finomság készíthető, és fogyasztásával hozzájárulhatunk az egészségesebb életmódunkhoz is. Bár sokan fintorognak a bárányból, illetve birkából készült ételektől, meg sem kóstolják, mivel irtóznak a faggyútól és „szagosnak” is tartják. Viszont ezért a „szagért” csakis a helytelen előkészítés, valamint a nem megfelelő sütés-főzés a hibáztatható. A húsát mindig jól meg kell tisztítani a faggyútól, azután ha valaki tényleg finnyás, ecetes vízzel is lemosni. Az idősebb állatokat ajánlatos előre bepácolni, ezáltal még jobban elvesszük az erősebb, nem oda illő ízeket.
Hazánkban a juhhús fogyasztásának aránya nagyon kicsi, legtöbbször csak pörköltként fogyasztjuk, pedig számtalan finomságot készíthetünk belőle. Mivel a juh a legelés folyamán gyógynövényeket fogyaszt, ezért is tud húsa olyan egészséges lenni, így nem csak az íze miatt, hanem egészségünk érdekében is érdemes a húsok közül ezt választani. Növelhetjük vele az ellenálló képességünket számos betegséggel szemben. Ez a különleges hús gyorsítja a lép és a vese működését. A fogyókúrázóknak is ajánlott a fogyasztása, hisz hozzájárul a fogyáshoz. Zsírtartalma nagyon alacsony, számos vitamin megtalálható benne. Könnyen emészthető, ezért diétás ételnek számítódik. Viszont nem csak egészségessége miatt ajánljuk, de azért is mert nagyon finom. A készítésénél használjunk zöldfűszereket, mint például a tárkony, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, stb. Aki inkább szereti a keleti egzotikus ételeket, azoknak érdemes a szegfűszeget, curryt vagy a fahéjat használni az ízesítésre.