A puding nagyon kedvelt édességnek számít, melyet már gyerekkorunk óta szeretünk. Ezt fogyaszthatjuk önmagában, de süteményekbe és tortákba, krémként töltve is kiváló.
A puding egy kocsonyás, szivacsos és krémszerű étel. Tejből vagy gyümölcsléből készül, sűrítő anyag (keményítő, liszt, rizs, kenyér, tojás stb.) hozzáadásával. Készíthetjük főzve, gőzön, esetleg sütéssel. Az első pudingport (sodóport), 1847-ben állította elő Alfred Bird, aminek alapja a kukoricakeményítő volt. Először az Egyesült Államokban jelent meg, amit főzni kellett. A főzést nem igénylő változatok is hamar, már 1950-ben elérhetőek voltak. A porból készülő puding, a kényelmi táplálékok közé sorolható. Szinte egy edény használatával előállítható, lerövidíti a főzési sütési időnket, kevesebb energiát és munkát kell befektetni, mint a többi édesség elkészítésébe. Maximális kényelmet és mindig ugyanolyan minőséget nyújt. Ízesítése a csokoládétól kezdve, a vanílián át, a gyümölcsös ízűig, rengeteg változata kapható és elkészíthető.
Nagyanyáink a pudingot liszt, tojás, tej, gyümölcs, csokoládé, illetve vanília keverékéből főzték. Szüleink és mi is, inkább már a zacskós porformát választjuk, vagy a poharakba töltött gyári változatokat. Ez utóbbiak drágábbak, viszont még egy edényt sem igényelnek, azonnal fogyaszthatjuk őket. Bár nagyanyáink módszerével igazi pudingot kaphatunk, de mivel gyakran szeretjük ezt az édességet fogyasztani, mindenki az egyszerűbb változatot igényli. A puding krémporban található cukor, módosított keményítő, stabilizátor, emulgeálószer, természetazonos aromák, színezékek. Ezt fél liter tejben kell megfőzni, és a tej forrásától számítva pár perc alatt készek is vagyunk. Hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatóak, de ez már csak ízlés kérdése.