Az öt perces almás süti roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ezért szinte mindenki által kedvelt finomságról van szó. A sütemény nagyjából öt perc alatt összeállítható, illetve 20 perc sütést igényel. A váratlanul bejelentkező vendégeket ilyen finomsággal bármikor meglephetjük.
Mindenekelőtt szükségünk lesz egy tűzálló tálra, amibe beleszeleteljük a megtisztított és csumájától megszabadított almák. Érdemes arányos szeletekre vagdosni az almát, hiszen így arányosabb lesz a sülése. Igyekezzünk szépen egyenletesen elhelyezni a felszeletelt almát oly módon, hogy teljesen beborítsa a tűzálló tál alját. Ha ezzel végeztünk, édesítésre lesz szükség; lehetőség szerint barna cukrot használjunk. A barna cukor némileg egészségesebb a finomított fehér cukornál, ráadásul az íze tökéletesen harmonizál az alma különleges aromájával. A teljes ízélmény érdekében vaníliás cukrot is használjunk, ennek mennyiségét ízlés szerint válasszuk meg. Ezt követően gondoskodnunk kell az alvás süti gusztusos állagáról; ezt némi vajjal érhetjük el.
Apró vajkockákat kenünk szanaszét, lehetőleg ezt is egyenletesen eligazítva a teljes felületen. Tudni kell, hogy az alma sülés közben jelentős mennyiségű levet fog engedni, ami akár vizenyőssé is teheti a sütinket. Annak érdekében, hogy ezt megakadályozzuk, nincs más teendőnk, mint némi zsemlemorzsával beborítani. Ezt a zsemlemorzsa réteg fogja képezni a tésztát. Mivel az alma leve teljesen átjárja, így egy egészen kellemes, kisült tésztaszerű réteg keletkezik, ami kiválóan harmonizál a kellemes aromákkal. Az öt perces almás süti egyik legnagyobb előnye a gyors elkészítés, de emellett roppant egyszerű is; nem igényel semmilyen konyhai jártasságot, csupán a sütési idő megfelelő megválasztására kell kellő gondot fordítanunk.