A magyar nép kultúrájában a bor és a pálinka mindig kiemelt helyen szerepelt. Az alkoholos italok fogyasztása szinte az egész világon elterjedt, hazánk sem kivétel ez alól. A tömény alkoholos italokkal szemben azonban a legtöbben óvva intenek, de mindenképpen érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a mértékletes fogyasztás milyen módon elfogadható, illetve mitől kell távol tartani magunkat.
A tömény italok sorában a tradicionális pálinka és a „trendi” whisky gyakran szembekerül egymással. Sokan az egyik ital mellett teszik le a voksukat, mások pedig a másikat kedvelik. Mondhatnánk, hogy mindkettő tömény alkohol, egyformán károsak az emberi szervezetre, de ez a kijelentés nem lenne igaz.
A mértéktelen alkoholfogyasztás hatását nem csak este érezhetjük, hanem másnak is; a másnaposság roppant kellemetlen tüneteket képes produkálni. Gondoljunk az állandósult fejfájásra, az émelygésre és a hányingerre vagy a rossz közérzetre. A másnaposságot elsősorban a dehidratáltság okozza; ez magyarázza a felfájást, de sok tünetre ez nem jelent magyarázatot. Tehát a másnaposság összes tünetét nem hozhatjuk összefüggésbe az alkohol vízhajtó hatásával.
A magyarázat ennél sokkal egyszerűbb. Az alkohol egy gyenge idegméreg, ami részegséget okoz, de egyes italok az alkohol mellett különböző anyagokat és adalékokat tartalmaznak, amelyek szintén károsak az emberi szervezetre nézve. Ez ital annál több ilyen mérget tartalmaz, minél színesebb, minél sötétebb és minél jobban aromásított. E tekintetben a tiszta, jó minőségű pálinka fogyasztása sokkal „elfogadhatóbb”. Noha az alkohol, mint idegméreg jelentős százalékban jelen van benne, legalább az egyéb mérgező anyagok tekintetében tisztának mondható. Ez egy olyan tulajdonsága a pálinkának, amire a hazai gyártók építhetik a marketingjüket.