Tudta-e, hogy energetikai tanúsítvány bérbeadáshoz és adás-vételhez is kötelező?

Az energetikai tanúsítvány elkészítésére nem csak azért van szükség, hogy lássuk lakásunk milyen energetikai besorolásban van, hanem azért is, mert szükség van rá a bérbeadáshoz, valamint az adás-vételhez.

Energetikai tanúsítvány bérbeadáshoz és adás-vételhez is kötelező, azonban ezzel nem mindenki van tisztában. Szerencsére néhány munkanap alatt elkészül, így könnyen beszerezhető. Persze ez a néhány nap attól is függ, hogy a szakértők mennyire vannak lefoglalva. Az első lépés a helyszíni szemle megejtése, amit a szakértő megejt otthonában egy előre egyeztetett időpontban. Ezek után elkészítik magát a tanúsítványt, viszont ezt már irodai keretek között számítógéppel. Az energetikai tanúsítványból általában két példány készül, melyből egyet a megrendelő, tehát Ön kap, míg a másikat a tanúsító tíz évig megtartja. Azért ennyi ideig, mert ennyi ideig érvényes az energetikai tanúsítvány. Természetesen lehet ennél többet is kérnie a megrendelőnek.

Az energetikai tanúsítványnak mindenképp meg kell lennie, ha az ingatlan bérbeadásáról vagy adás-vételéről van szó, ugyanis a 176/2008 kormány rendelet kimondja, hogy szerepeltetni kell a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az energetikai tanúsítványt átvette. Az energetikai tanúsítvány elkészíttetésének, valamint átadásának elmulasztása szabálysértési vétségnek minősül. Abban az esetben, ha hatósági ellenőrzés történik vagy ha ezt a vevő vagy bérlő kezdeményezi, szankcionálásra lehet számítani. Mi mindenképp azt javasoljuk, hogy készíttesse el saját energetikai tanúsítványát, hogy ebből kellemetlensége ne származzon! Bővebb információkért látogasson el az energetikai-tanusitvany-erd.hu weboldalra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*