Súlyzókkal végezhető gyakorlatok egy kiegyensúlyozott testért

Manapság, az ülő életmód nagyon fontossá tette, hogy az emberek rendszeres mozgást végezzenek. A súlyzókkal  végzett gyakorlatok lényeges részét képezik bármelyik fitnesz programnak. A legfontosabb előnye a súlyzókkal végzett gyakorlatoknak, hogy a fő izmok megmozgatásával egy időben, a többi izmok formálódását is elősegítik.

Fitnesz súlyzók

Ha elhatározta, hogy egy olyan fitnesz programba kezd, mely elősegíti az alakformálást és azt, hogy csodálatosan nézzen ki, amikor tükörbe néz, akkor a súlyzós edzés egy nagyon okos döntés, mivel jótékony hatással van a test állóképességének a növelésére, az izomtömeg növelésére, a zsírégetésre és a test kiegyensúlyozott és szép formálására. A súlyzós edzések végzésekor tudnia kell, hogy ne várjon csodákat már az első hét elteltével, mert a test formálása állandó és kitartó munkát igényel. Ne csüggedjen el, idővel látni fogja a várva várt eredményeket.

Tanácsok egy hatékony súlyzós edzéshez

Válasszon egy állítható méretű súlyzó szettet, hogy változtatni tudjon az edzés intenzitásán. Ha eddig még nem használt súlyzókat, azt tanácsoljuk, hogy először könnyű gyakorlatokkal kezdjen és 1-2 kg-os súlyzókkal. Ha az alakformálás a cél, kisebb súlyzókra lesz szüksége és a gyakorlatok ismétlés számának a növelésére kellene koncentrálnia, azonban ha az izomtömeg növelése a cél, akkor nagyobb súlyzókra lesz szükség és kevesebb ismétlés számra minden gyakorlatból.

Kezdetben gyakrabban is edzhet, mert idővel, ahogyan előrehalad az edzésekben és ahogyan növelni fogja az intenzitásukat, az izmoknak egyre nagyobb regenerálódási időre lesz szükségük. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy szünetet tartson a gyakorlatok között, hogy ne terhelje túl az izmokat. Fontos, hogy helyesen végezze a gyakorlatokat és elkerülje a sérüléseket, mert legfőképp a kezdők hajlamosak lesérülni.

 Milyen edzéstípus a hatékony?

Ne terhelje le jobban magát és ne eddzen többet, mint amennyi szükséges, mert másképp nem fog egyebet tenni csak megerőlteti az izmokat, mely fájdalomhoz vezet, alvási problémák jelentkezhetnek, fáradékonyság, étvágy csökkenés és a fizikai erő csökkenése. Az edzés végeztével jelentkező érzés ne legyen sem a kimerültség sem pedig a pihentető érzés, mert ez azt jelentené, hogy kevesebbet edzett, mint amennyit kellett volna.

Egy nagyon jó súlyzós edzés a klasszikus piramis típusú. Ezt az edzésformát előbb kisebb súlyokkal és nagyobb ismétlés számmal kell végezni, majd fokozatosan növekedik a súly és csökken az ismétlés szám, végezetül pedig 1-5 ismétlés számmal használja a legnagyobb súlyokat.

A fitnesz súlyzók mellett léteznek neoprén súlyzók is, melyek a speciális felületnek köszönhetően erős tartás biztosítanak még a legkimerítőbb gyakorlatok alatt is, melyek erős izzadást eredményeznek.

A súlyzós edzések előnyei

A súlyzós edzések kitűnő állóképesség növelő edzésformák, melyek hozzájárulnak az ellenálló képesség növeléséhez, az izomtömeg növeléséhez és az alakformáláshoz. Ugyanakkor a következő előnyökkel is jár:

  • Növeli az izomtömeget és elősegíti a súlyvesztést,
  • Javítja az egyensúlyt, stimulálja az anyagcserét, javítja a rugalmasságot és megelőzi a sérülések kialakulását,
  • Megelőzi a korosodás okozta izomtömeg csökkenést,
  • Megelőzi a korosodás vagy az életmód okozta csontsűrűség csökkenését,
  • Stimulálja az egészséget és javít az álmatlanság problémákon,
  • Segít a krónikus betegségek elleni harcban, mint például a csontritkulás vagy arthritis,
  • Javít az összes fizikai tevékenység teljesítményén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*